Хто такі хейтери? Якщо коротко: ті, хто тебе ненавидить, критикує, ображає, пише про тебе гидоти. Виявляється, в Ісуса теж були свої хейтери. Про це йшлося у програмі «Practical Bible» з ведучим - Дмитром Ігнатенко та експертом - Андрієм Барило.

Поняття «хейтерство» походить від слова «хейт» - ненавидіти. З'явилося це поняття в нашому житті недавно і позначає людей, які витрачають свій час, сили та нерви на обговорення чужих життєвих досягнень, чеснот та недоліків.

Хоча саме слово нове, але такі люди - хейтери існували давно. Вони були навіть за часів Ісуса Христа. Згадайте хоча б фарисеїв, які йшли за Ним, щоб знайти хоча б щось, у чому можна було Його звинуватити. А коли вони не знайшли ніякої провини, то підкупили лжесвідків, які дали в суді неправдиві свідчення.

Правда раніше про хейтерів мало хто знав, але завдяки інтернету і віртуальності, вони стали більш активними та сміливими, адже тепер у них є можливість говорити гидоти, не зустрічаючись з людиною віч-на-віч, а його дії залишаються безкарними.

Віртуальні хейтери зазвичай придумують собі нове ім'я, зовнішній вигляд, біографію і так далі. Уявна безкарність привертає слабких людей відкривати своє нутро і демонструвати іншим все, чим вони наповнені. Реальні ж хейтери на відміну від віртуальних сміливі, сильні, готові в обличчя сказати все, що вони думають. Біблія говорить, що таких людей – хейтерів  будете ставати все більше і більше: «В останні дні прийдуть із насмішками глузії, що ходитимуть за своїми пожадливостями» (2 Петра 3:3).

Ознаки хейтера: по-перше, вам починає писати людина, з якою ви особисто не знайомі; по-друге, вона пише або говорить емоційні речі; по-третє, вона звинувачує або критикує з метою не допомогти вам виправити вашу діяльність, а для того, щоб принизити, образити вас як особистість. Іншими словами, хейтер - це професійний реготали, який цим живе.

Причини, за якими люди хейтят? Їм нудно, вони не реалізувалися, заздрять, у них є свої власні проблеми (колода в оці) або ж вони реально хочуть допомогти. Але в останньому випадку, вони не переходять на особистості, а говорять виключно про ситуацію.

Як реагують люди на віртуальне хейтерство? Зазвичай чоловіки видаляють повідомлення і блокують хейтера, а жінки намагаються напоумити, достукатися та виправити.

Потрібно відрізняти конструктивну критику від хейтерства. Це різні поняття, які переслідують різну мету. Критика виходить від людини, яка розбирається в цьому питанні, в ній присутні побажання та поради. У критиці, як в спорті, є правила, в хейтерстве, чим грубіше і жорсткіше ти себе ведеш, тим більш видатний ти хейтер.

В кінці передачі ведучий зробив такі висновки: критика чи хейтерство - це та данина, яку платить невдаха успішній людині. Страшно, що люди сховавшись за ніками, думають, що уникнуть відповідальності і їм це ніколи не повернеться. Біблія говорить, що хто розсіває зло, пожне зло. Тому всім нам потрібно бути дуже обережними, щоб не зробити комусь зле. Адже на небі пишеться пам'ятна Книга.