Конституція і Бог. "... усвідомлюючи відповідальність перед Богом ...", - ці слова взяті з Преамбули в Конституції України. Яке відношення має Бог до Конституції України? Що таке Конституція і чи можна назвати Біблію конституцією? Про це був ефір програми «Сторінками Біблії» з ведучим Ігорем Середою та гостем - Сергієм Наколом, пастором і магістром теологічних наук.

Конституція України - найвищий документ, закон держави, за яким живуть усі громадяни України було прийнято 28 червня 1996 році. В цьому році ми відсвяткували 25-річний ювілей цієї знаменної, феєричної події.

Цікаві факти:

  1. Україна остання з усіх радянських республік прийняла Конституцію.
  2. По своєму викладу Конституція України є однією з найкращих у світі. Це при тому, що в кожній країні є своя Конституція.

Українська Конституція складається з 16 розділів і преамбули. Преамбула - це перші сторінки Конституції, введення. Саме тут є згадка про Бога. «Ми - ті, хто складає цю Конституцію, усвідомлюючи свою відповідальність перед Богом».

Це вказує на те, що хоч Україна - світська держава. Хоч церква в нашій країні відокремлена від держави. Але це не означає, що держава створює абсолютно нові закони, не пов'язані з попередніми поколіннями. У тому числі й з тими, які передавали християнські закони, що вплинули на наш світогляд і на багатьох положення, записані в Конституції.

Люди повинні розуміти, що за будь-якою Конституцією стоїть Творець, Який заклав розуміння, що добре і що погано, в кожну людську істоту. Апостол Павло пише, що «язичники з природи чинять законне. Тому що закон записаний на скрижалях їх сердець».

Вся західна цивілізація в тому вигляді, яка нам відома була сформована великим християнським мислителем - Аврелієм Августином. Багато людей навіть не усвідомлюють, що християнські моменти в них вже ввібрані.

Нумо подивимося, яким був дохристиянський світ? Людей запросто продавали в рабство, батько міг віддати новонароджену дочку в бордель, де вона була повією і вмирала до 13 років, жінки були безправними та вважалися 2-м сортом.

Що зробило християнство? Підняло статус жінки, скасувало гладіаторські бої та рабство, стало захищати дітей та допомагати хворим, і багато іншого. Всі ці звичні для світу положення вибороли християни. І тільки через сторіччя світські гуманісти та комуністи взяли всі ці напрацювання, прибравши зі свого світогляду Бога, і представили ці ідеї як би від себе. Хоча насправді вони повторили та модифікували те, що зробили християни. Свого, по суті, вони нічого не створили.

В кінці програми гість підбив підсумки, що, так, ми можемо відокремити церкву від держави. І це непогано. Але ми не можемо відокремити Бога від держави. Інакше у нас буде Тохувабоху: «земля була безводна та пуста». Поки Україна тримається Бога і Його заповідей, у неї є шанс на прекрасне майбутнє.