Що Біблія каже про славу? Чи належить слава лише Богу, і виключно Йому? Чи можна казати «Слава Україні!»? Чи взагалі застосовувати це слово до людей? На приклад, до дружини? Про це йшлося у програмі «Сторінками Біблії» з ведучим, пастором та теологом Сергієм Наколом.  

Останнім часто багато людей запитують: «Чи можна людям, які називають себе християнами, казати «Слава Україні! Героям слава?» Адже в Біблії через пророків Господь каже, що Він Своєї слави не віддасть нікому. Якщо слава належить тільки Богові, то як тоді бути з людьми? У цьому питанні ми сьогодні спробуємо розібратися. 

Біблія написана на декількох мовах. Старий Заповіт на івриті, Новий Заповіт грецькою. Слово «Слава» на івриті звучить, як «Кавод» і означає «щось таке, що має вагу». Слово «Слава» грецькою мовою звучить, як «Докса» і означає «правильне прославлення, правильна думка». 

Апостол Павло, який у свій час навчався у відомого та шановного юдейського вчителя Гамаліїла добре знав, що вся безмежна та велика слава належить нашому Господеві. У своїх листах він про це говорить і віддає всю славу Богу. Також він розуміє, що ніхто не може у Бога поцупити Його славу. Це смішно. Але разом з тим апостол говорить наступні речі:

1 Коринтян  15:40-41: «Є небесні тіла й тіла земні, але ж інша слава небесним, а інша земним. Інша слава для сонця, та інша слава для місяця, та інша слава для зір, бо зоря від зорі відрізняється славою!». З цих віршів видно, що слава є не лише у Бога, а й у Його творіння.

1 Коринтян 11:7 «Отож, чоловік покривати голови не повинен, бо він образ і слава Бога, а жінка чоловікові слава». Тобто він каже, що дружина є ДОКСА чоловіка. 

Що каже Біблія про людську славу? 

Рим 2:6-7:  «Кожному віддасть за його вчинками: тим, хто витривалістю в добрім ділі шукає слави, і чести, і нетління, життя вічне».  

Римлян 2:10: «Слава, честь і мир кожному хто чинить добро». Ми бачимо, що річ йде про людей. І Павло, який знає, що слава належить Богу, каже таке про людей. Бо він розуміє, що слава від слави різниться.

Чи варто людям намагатися робити так, щоб у них була слава? 

Відповідь на це питання пов’язано з правильно розставленими пріоритетами, але згідно з посланням до Римлян, ми дійсно можемо прагнути до слави. Бо «Він відплатить кожному, згідно з його вчинками. Тим хто з настирністю в добрих ділах шукає слави, честі та нетління, Бог дарує вічне життя». 

Той же Павло каже, що всі народи згрішили та позбавлені Божої слави. З цього можна зробити висновок, що якщо із-за гріхів люди позбавлені слави, значить ця слава у них була. І дійсно, спочатку Господь створив нас – людей огорнутими Божою славою. Бо ми створені за Його подобою. У нас був статус дітей Божих та правителем над землею. Тобто Адам та Єва були царем та царицею. 

Саме звідки пішло, коли за єврейською традицією, пари укладають шлюб, над ними тримають вінці. Ця ж традиція є також у православ’ї. Тому ще це нагадування для чого ми були створені, перебуваючи у Божої славі, робити все для Божої слави. І водночас ми всі маємо якісь свої якості та можливості, які ми можемо назвати нашою славою. 

В кінці програми ведучий підпив підсумки, що безперечно, вся велика і безмежна слава належить нашому Господові. Але при сотворінні Бог наділив Своє творіння славою. Так це не йде не в які порівняння з Богом, але слава є і до неї треба прагнути. Тому чоловіки-християни можуть казати своїй дружині, що вона їх слава, а також ми всі можемо казати героям, які боронять нашу Україну «Слава Україні! Слава Героям!»