Розглянемо, на перший погляд, дивний різдвяний родовід Ісуса, і особливо зосередимо увагу на жінок з компрометуючими історіями. Чому вони там, і навіщо такі родичі Ісусу? Про це йшлося в програмі «Сторінками Біблії» з пастором Сергієм Накулом.

В Євангеліє від Матвія ми читаємо дуже докладний родовід Ісуса Христа, який показує нам, наскільки органічно Господь вплетений в історію Ізраїлю. Що Він пов’язаний з Давидом, з Ісаком, Авраамом та іншими, і є тим Місією, якого очікували всі покоління людей. 

Якщо подивитися на родовід Христа, то можна побачити, що він спеціально поділений на три частини: кожна по 14 поколінь. Якщо використати цифрові значення всіх імен предків та трансформувати їх в літери, то отримаємо на івриті ім’я – ДВД або Давид, тобто новий Давид, але набагато славніший. І це ще раз доказує, що в родоводі Ісуса не було випадкових людей.

Так, в родоводі було багато неоднозначних та неприємних персонажів. Дехто був недосконалим, хтось мав конкретні прояви гріха. Були й такі, хто робив доволі серйозні помилки, але це були звичайні люди, такі як вони є – з гріхами, проблемами, падіннями та з життєвою реальністю. Цей родовід показує, в який недосконалий світ прийшов Ісус Христос, як Спаситель, щоб спасти народ Свій від всіх їхніх гріхів. 

Також цікаво, що в родовідній Христа згадуються не лише чоловіки, а й жінки з доволі цікавими, але іноді компрометуючими історіями. Взагалі в Євангеліє від Матвія часто згадуються жінки: і на початку життя Ісуса, і в кінці. Саме жінки стали першими свідками воскресіння Господа. Це дивно, що євангеліст їх відмітив, бо в тій культурі свідчення жінок не приймалися. Матвій міг їх взагалі не згадати, а згадати перших чоловіків, які прибігли до гробниці. Але він цього не зробив. І це дуже важливо, бо в обіцянці Господа сказано, що саме через насіння жінки прийде Спаситель. 

Жінки, які згадані в родовідній Ісуса Христа: Тамарь, Рахав, Рут, Вірсавія.

  1. З Тамарь пов’язана неприємна історія. Коли її чоловік помер, Юда – свекор, який був за неї відповідальний, не дав свого молодшого сина їй в чоловіки. Тоді жінка пішла на велику хитрість, через що народила від свекра. Їхній син також увійшов до родоводу Ісуса Христа. Ця історія – яскравий приклад того, що попри наші помилки, гріхи, Господь все одно здійснює Свій задум, не зважаючи на всі наші недобрі дії. 
  2. Рахав була повією та ще й іноземкою. Коли була війна за Єрихон, вона сховала ізраїльських шпигунів і допомогла захопити місто. Вся її родина була врятована, а потім вона ще й народила сина – Вооза, який також був дуже важливий в цій історії. Тому, коли Матвій пише, «що Він спасе народ Свій», то мається на увазі, що це люди, які складається з різних народностей, але які вірою приймають Христа, як Месію. 
  3. Рут була з іншого народу, з Моаву. Слово Боже каже про цей народ, що вони не могли знаходитися в присутності Божій. Але на прикладі Рут, ми бачимо, що якщо у людини є віра, то який би народ вона не представляла, Господь її приймає. 
  4. Версавія була жінкою, з якою згрішив Давид. Потім після цього гріха були й інші. Так би мовити – один гріх потягнув й інший гріх. Але їхній спільний син – Соломон, також був у родоводі Христа.  

Серед чоловіків також були дуже різні люди. Хтось поводився гідно, інші – не дуже, але це ще раз доказує, що в родоводі Ісуса Христа були різні люди. 

В кінці програми ведучий підбив підсумки, наголосивши, що життя людей в Біблії зображено реалістично, нічого не приховуючи. Тому нам не потрібно шукати в Біблії святих та праведних людей, бо ми нікого окрім Святого Господа – Христа не знайдемо. Так, в Слові Божому є люди, які поводяться гідно та праведно, але ця Книга – це не історія про людей, а про святого, люблячого і праведного Бога, Який не зважаючи на наші помилки, гріхи, любить нас.