Коли поспіх буває корисним, а коли ні? Про це йшлося у програмі «Зцілення любов’ю» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Наш час - це час поспіхів, викликів, чітких дедлайнів та серйозних завдань, тому не дивно, що багато людей схильні до цієї тенденції та постійно кудись поспішають. Але часто так буває, що дійшовши до поставленої мети, люди розуміють, що даремно витратили свій час та сили. Вони починають ставити собі запитання: "Навіщо я так поспішав?" Але роблять вони це вже згодом, а не під час поспіху.

Безумовно, залежно від темпераменту, є люди, які схильні до поспіху і є люди, які не дуже люблять поспішати. Коли такі протилежні люди живуть в одній сім'ї, нерідко між ними трапляються конфлікти, роздратування, злість, крики, сварки, скандали тощо. У такій сім'ї зазвичай поспішають, щоб хоч нікуди не спізнюватися: на роботу, навчання, у гості тощо. Але розгляньмо людей, які не мають схильності завжди та скрізь спізнюватися.

Коли все-таки поспіх буває корисним:

  • Коли справа стосується транспорту – поїзда, літака, автобуса треба поспішати, адже транспорт не чекатиме.
  • Поспіх доречний, коли близькі потребують допомоги, і від вашої допомоги залежить життя людини.
  • Поспішати потрібно, коли виникає ситуація, пов'язана з глобальними проблемами, наприклад, витік газу, пожежа, потоп тощо.
  • Поспіх потрібен у прийнятті рішень, куди я піду після смерті – до раю чи пекла. Адже ми не знаємо, скільки Бог відвів нам часу.
  • Потрібний поспіх у визнанні любові до інших людей. Ми про це багато чуємо та мало говоримо. Весь час шукаємо відповідного моменту, щоб сказати про це другій половинці, дітям, батькам та іншим людям. Потреба людини – бути коханою.

Коли поспіх не потрібний:

  • Коли ви вирішуєте вступати з людиною у відносини чи ні. Виходити за нього заміж чи ні. У цей момент гормони вирують, але не можна на це вестися - потрібно добре все обміркувати.
  • Поспіх не потрібний, коли ви вирішили розлучатися. Тут також грають емоції, образи.
  • Коли ви вирішуєте: звільнятися з роботи або вийти на нову роботу. Потрібно зважити всі «за» та «проти».
  • Коли ви підписуєте фінансові зобов'язання, берете кредити, позики, позичаєте тощо. В цьому випадку краще взяти паузу та детально все вивчити, розібратися.
  • Якщо ви плануєте бути батьками. Діти – це радість, але це ще величезна відповідальність, певна жертва. Перед тим, як завести дитину та зрозуміти скільки ви хочете дітей чи взагалі не хочете, потрібно все зважити.
  • Коли ви купуєте серйозні речі, наприклад, квартиру, машину або іншу нерухомість, активи.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, що потрібно мати дорослий підхід до життя та до ситуацій, щоб швидко орієнтуватися і розуміти, ось у цій ситуації треба поспішати, а в цій – поспішати не можна.