Дивовижна Каппадокія – чи доступна вона всім? Що можна там побачити та що варто зробити, окрім того, як політати на повітряній кулі? Чи можна знайти древні християнські знахідки? Про це йшлось у Програмі «Пакуй валізи» ведучих Тетяни Пінчук та Юлії Скорободач. У гостях був – Сергій Балаян.

Туреччина завжди мала особливий попит у наших туристів. Вони із задоволенням відпочивали на морських курортах та користувалися all inclusive. Але зараз із закриттям Європейських кордонів ситуація дещо змінилася. Все більше і більше туристів почали самостійно мандрувати країною та відкривати для себе дивовижні місця. Наприклад, Каппадокію.

Каппадокія з перс. мови перекладається як «Країна гарних коней». Цей регіон складається з 5 окремих містечок та рекомендується для відвідування упродовж цілого року. Бо там завжди гарно. Не даремно в цьому регіоні було відзняте більше ніж 900 документальних та художніх фільмів. А ще в цьому регіоні близько 600 старовинних та діючих християнських церков. Відомо, що перші церкви з’явилися у Каппадокії у 2 столітті нашої ери та розмішувалися у печерах.

Раніше, щоб потрапити до цього регіону, можна було скористатися прямим рейсом, але недавно його скасували. Зараз є рейси з пересадками через Стамбул та Анкару: Київ-Стамбул-Кайсері та Київ-Анкара-Кайсері. А вже з Кайсері в Гереме, де зосереджене все  туристичне життя Каппадокії, можна дістатися на автобусі або попередньо домовитися про трансфер у вашому готелі.

Також можна вибрати більш бюджетний варіант. З Анкари поїхати до Гереме на автобусі. Таким чином, в дорозі ви проведете близько п'яти годин, заплатите за квіток – 12 доларів, а за вікном побачите дуже красиву Туреччину. На літаку дорога у вас займе близько години та коштуватиме на двох у дві сторони від 60 євро.

У Каппадокії дуже багато елітних готелів та ресторанів, які коштують чималих грошей. Але є цікаві варіанти й для бюджетних туристів. Наприклад, Сергій зі своєю дружиною знайшли апартаменти на 4 ночі зі сніданком за 54 євро. Їли вони не в туристичних локаціях: іноді ходили до супермаркету, іноді до ресторану. Середній чек у ресторані на одну людину виходив приблизно 35 лір (140 грн).

Зазвичай туристи їдуть до Каппадокії, щоб політати на величезній повітряній кулі. Для цього потрібно на місті вибрати фірму, яка надає таку послугу (їх багато) та дізнатися чи буде політ наступного дня. Ціна за політ на одного починається від 65 євро та досягає 100 євро. Бувають такі випадки, коли із-за вітру всі польоти скасовуються. Якщо декілька днів поспіль кулі не літали, то усі фірми одразу підіймають ціну. Але якщо все ОК, тоді наступного дня вам треба прокинутися близько 5:30 ранку та піднятися в гору.

Окрім польоту, Сергій порадив прогулятися по дивовижним долинам. Особливо йому сподобалася Рожева долина. (Вхід до усіх долин безкоштовний). Також дослідити печери, в яких колись мешкали люди, спуститися у підземне місто (50 лір), заглянути до старовинних церков з фресками, покататися на конях та квадроциклах та скуштувати смачну турецьку їжу.

На останок гість зробив висновок, що Каппадокія може бути як богемною, так і бюджетною – все залежить лише від вашого особистого вибору.