Постковідний синдром. Як подолати психологічні наслідки хвороби? Про це йшлось у передачі «Томограма життя» з Надією Куриленко та гостем - Алісою Молодченко, психологом батальйону патрульної поліції в м. Краматорськ та Слов'янськ.

Що таке постковідний синдром? Недавно лікарі помітили, що після хвороби може відбуватися враження головного мозку та бути збій у периферійній нервовій системі та вегетативній. Саме вони відповідають за багато різних сфер: від травлення до серцебиття. Також можуть порушуватися наші когнітивні процеси – це пам’ять, концентрація уваги, правильність наших думок, затьмареність в голові. При постковідному синдромі всі ці процеси можуть бути знижені або бути на мінімумі.

Дослідники говорять, що постковідний синдром виявляється не усіх, але мінімум у 20% перехворівших, які пройшли довготривале лікування (більше ніж 1 місяць). Після введення різних препаратів, у багатьох  загострюються хронічне захворювання, з’являються нові хвороби пов’язані з серцем, нирками, шлунком або виникають психологічні розлади. Люди скаржаться на втому, сонливість, в’ялий стан, запаморочення, коливання температури, розлади травневого тракту. Симптоми стабільно тривають понад 12 тижнів.

Які можуть бути симптоми при постковідному синдрому? Симптоми можуть бути фізичні та психологічні. Фізіологічні, як і при ковіді, але все переноситься вже легше: коливання тиску, головний біль, втома, коливання температури, кишкові розлади, коливання артеріального тиску, спотворення запаху та смакових якостей, задишка та багато іншого. Зазвичай після одужання ці симптоми проходять самі, але тільки у психологічно стабільної людини.

До психологічних симптомів відноситься: нічні жахіття, безсоння, запаморочення, туман в голові, порушення короткочасної пам’яті, депресія. Якщо не допустити, щоб вони переросли у депресивний стан, то з такими постковідними симптомами можна впоратися самостійно. А якщо ви відчуваєте що не можете впоратися, то треба бити на спалах та звертатися до спеціалістів: психолога, психіатра, лінії довіри та ін.

Що робити у постковідному стані?

  • Вживати вітаміни D і С.
  • Займатися тим, що приносить радість.
  • Спілкуватися з сім’єю та друзями, бо вам необхідна підтримка.
  • Мати позитивний настрій.
  • Телефонувати своєму лікарю та говорити про свій стан здоров’я.

Практичні поради, як подолати психологічні наслідки постковідного синдрому? 1. Обмежити джерела стресу. Перестати слідкувати за статистикою в інтернеті, не розмовляти у побуті на цю тему. 2 Знайти час для себе. Дивитися улюблені фільми, слухати музику, займатися поробками або інше. 3. Підтримувати режим сну, харчування та відпочинку. 4. Знайти гарні дихальні вправи та робити їх по 3-4 на тиждень. 5. Знайти людей, які згодні вас підтримати. Ділитися з ними своїми хвилюванням та станом. 6. Не треба зловживати тютюном та алкогольними засобами.

На останок гість зробив висновок, що хоч люди по всьому світу і дуже втомилися від цього вірусу, але не треба втрачати оптимізму та опускати руки. Натомість треба бути обережними та піклуватися про свій фізичний та психологічний стан.