Як ви ставитеся до критики? Добре?! Вам подобається, коли вас критикують? Що робити, якщо критика не конструктивна, і ви вже не можете її виносити? Поговоримо про це в програмі «Я - щаслива жінка» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Критика - це аналіз будь-якої області діяльності. Завданням критика є виявлення суперечностей та помилок, а також аналіз та обговорення будь-чого з метою дати оцінку і допомогти стати краще.

Тоді чому ми так погано реагуємо на критику? Тому що в дитинстві, коли нас критикували, нас не навчили, як правильно на неї реагувати. А можливо дорослі нас не просто критикували за якусь помилку, а принижували, ображали та руйнували нас як особистість. Людина, яка в дитинстві відчула біль, страх та приниження, в дорослому житті, коли хтось спробує їй щось сказати та скорегувати її роботу, буде відчувати хворобливу реакцію.

Критика буває двох видів: корисна та шкідлива. Конструктивна критика - корисна, а деструктивна - некорисна і навіть шкідлива. Конструктивна критика дає нам можливість почути думку авторитетної людини. Завдяки її коригуванням наших якихось справ, вчинків, слів та поведінки, ми можемо стати краще. Якщо критика правильна, то вона покликана допомогти нам стати успішними.

Деструктивна критика шкідлива. Вона не допомагає виправити помилки та зробити людину краще. Вона руйнує її як особистість. І краще такого критикана не слухати. Але що робити, якщо людина погано реагує на конструктивну критику? Значить у неї не вистачає знання, розуміння, як сприймати та приймати її.

Реакція - це індикатор того, як людина реагує на критику. Залежно від того, яка в неї самооцінка, вона буде реагувати на критику тим чи іншим чином. Особистість з адекватною самооцінкою, яка цінує себе, реагує на зауваження з усвідомленням і вдячністю, розуміючи, що людина робить коригування не з метою принизити, а з метою поліпшити виробничий процес, в якому вона залучена. Але, якщо особистість із заниженою самооцінкою почує критику, то прийме її на свій рахунок.

Коли вас критикують, потрібно звернути увагу на наступні чинники: хто вас критикує, чи ця людина є для вас авторитетом, як вона до вас ставиться, чи кинута критика на ходу і в пориві емоцій або ж в спокійній атмосфері, чи принижує ця критика вас, як особистість, або допомагає виправитися. Проаналізувавши ці чинники, ви можете вирішити, чи приймати вам то що говорить інша людина чи ні.

Також слід пам'ятати, що кожна доросла людина, яка бере відповідальність за своє життя, повинна періодично проводити коректування, оцінку, діагностику тих чи інших сфер у життя. Адже вона хоче жити якісно, ​​повноцінно та щасливо. Тому вона сама себе критикує, але критикує правильно, аналізуючи та виправляючи.

Наостанок, ведуча зробила висновок, що нам слід пам'ятати, слова мають велику силу. Ними можна як допомогти людині, так і зруйнувати її. Тому потрібно бути дуже обережними й ніколи не принижувати та не ображати іншу людину. А навпаки - будувати, надихати та допомагати ставати краще.