Всі ми залежні в тій чи іншій мірі від чогось, наприклад, від ситуації в країні, від взаємин з близькими людьми, від фінансів ... У програмі «Духовні повчання» провідний Богдан Олійник разом з керівником реабілітаційних центрів церкви «Перемога», пастором Юрієм Ашихина, розглянули залежності, які вийшли за межі контрольованих бажань, переросли в хвороби душі і тіла і поневолили. Ви дізнаєтеся, як допомогти залежним людям позбутися згубної звички.

Залежність - нав'язлива потреба здійснювати безконтрольні дії, незважаючи на несприятливі наслідки. Залежності бувають хімічні - від наркотиків, алкоголю, куріння; поведінкові - від азартних ігор, шопінгу, екстриму, комп'ютерних ігор, сексуальних і романтичних відносин, інтернету та комп'ютерних ігор, їжі, патологічна залежність - коли людина не здатна приймати навіть прості самостійні рішення. Це також може бути трудоголізм, залежність від хобі.

Припинення викликає у людини страждання, яке супроводжується дратівливістю, тривогою, занепокоєнням, душевним і фізичним болем. Біблія говорить «Все мені можна, та не все на пожиток, все мені дозволено, але ніщо не повинно володіти мною». Залежна людина чи ні, легко перевірити - якщо він чимось сильно поглинений, приділяє занадто багато уваги і часу цього, від чого складно відмовитися. Біблія говорить, що все повинно бути в міру, ми не можемо стати рабом чогось, тому що Бог створив нас вільними, щоб ми залежали тільки від Небесного Отця.

Для тих, хто думає, що завжди може зупинитися або кинути, є небезпека в тому, що зловживаючи людина, не помічає як потрапляє «на гачок», з кожним разом залежному хочеться збільшувати кількість або частоту і звільнитися самостійно від залежності може бути вже дуже складно.

Перший крок до звільнення - визнати, що залежність від того чи іншого, звернутися до Бога за допомогою, до фахівців, дисциплінувати себе, приєднатися до групи підтримки.

Якщо ви помітили ознаки хімічної залежності у підлітків, не потрібно їх лаяти або залякувати, вони в проблемі, потрібно побудувати з ними довірчі відносини і постаратися поговорити на чистоту без осуду.

Пастор також зазначив: «Залежність - це також духовна проблема, крім Детокс організму, потрібна допомога Бога в оновлення розуму», часто залежності приходять з-за внутрішньої травми, як тільки людина отримує внутрішнє зцілення, він перестає шукати помилкові замінники.