Чому важливо бути впевненим в собі? У чому різниця між самовпевненістю і впевненістю в собі? Як розвивати свою впевненість для досягнення великих результатів у всіх сферах життя? Про це йшлось у програмі «Духовні поради» з Богданом Олійником та гостем - Оленою Тараріною - бізнес-тренером, автором 28 книг, психологом вищої категорії, кандидатом педагогічних наук.

Симптоматика вираження «впевнений в собі» означає, що людина стоїть біля віри - тобто наша впевненість в собі залежить від наших відносин з Богом. При цьому впевненість і самооцінка - це різні речі. Самооцінка - це те, що я думаю про себе, коли поруч є інші люди, як я себе почуваю в їх оточенні. А впевненість у собі - це те, що я думаю про себе, коли в кімнаті нікого немає.

Те, що ми думаємо про себе і створює світ, в якому ми живемо. Впевненість в собі залежить від того, у що ми віримо. Найчастіше ми не живемо життям своєї мрії, тільки тому що думаємо, що це неможливо. Нам заважають погані переконання про себе, батьківські невіри та установки. Все це потрібно винести на «смітник», адже насправді ми живемо в іншому світі, у світі відкриттів та великих можливостей. Нам потрібно тільки трохи підправити своє сприйняття.

Ознаки невпевненого в собі людини?

  1. У такої людини часто згорблене тіло. Вона ніби втискається в собі.
  2. У неї є претензії до своїх батьків.
  3. Вона вірить в те, що потрібно відповідати прийнятим соціальним стандартам.

Звідки береться впевненість в собі?

З певним набором якостей ми приходимо в цей світ. Далі важливі підтримка сім'ї, можливість експериментувати, допомога батьків в наших починаннях і перемоги, а також вірні друзі та однодумці.

Ознаки впевненого в собі людини?

  1. Людина, яка навчилася тривалий час утримувати стійкий емоційний стан. Навіть, якщо сталося щось класне або щось жахливе, вона намагається триматися середини та здатна приймати адекватні рішення.
  2. Творчість. Кожна впевнена в собі людина не боїться творити, імпровізувати та брати на себе відповідальність, навіть якщо це неправильно. Впевненість завжди пов'язана з винаходом чогось нового.
  3. У неї є друзі. З друзями ми переживаємо якісь емоції, почуття, періоди. Впевнена в собі людина не боїться довіритися іншій людині.

На останок, психологиня дала пораду, як виховати впевнену в собі дитину з правильною самооцінкою. Треба хоча б раз на тиждень ходити з дитиною годувати бездомних тварин, птахів, брати участь в добродійності. Також треба привчати дитину піклуватися про навколишніх, жити за заповідями та слідувати добру. Саме це запобіжить егоїзму та розв’яжіть питання з впевненістю в собі.