Вирушаючи в іншу країну, на роботу або відпочинок, що важливо знати? Як розпізнати шахраїв і убезпечити себе від зловмисників? Як допомогти людям, які опинилися під контролем работоргівців? Про це йшлося у програмі «Пакуй валізу» з її ведучими Тетяною Пінчук та Юлією Скорободач і гостем - Юлією Саченко, директором з розвитку Представництва Міжнародної організації А21 в Україні.

Найчастіше люди їдуть за кордон в пошуках щасливого життя, додаткового доходу, в жадобі пригод або у відповідь на поклик серця до коханої людини-іноземця ... а потрапляють у великі неприємності, залишаючись без захисту, знайомих, грошей та допомоги.

Важко повірити, але говорячи про "рабстві" мова не йде про рабовласницький лад. Торгівля людьми існує в наш сучасний час. Люди потрапляють в трудове і сексуальне поневолення, їх розбирають на органи, змушують займатися жебрацтвом та втягують в кримінальну діяльність. Тому перед тим, як погодитися на «привабливу» пропозицію, слід себе убезпечити. Як саме? Читайте нижче:

  1. Заміжжя. Українські дівчата славляться своєю красою по всьому світу, і тому стають легкою здобиччю недобросовісних іноземців. Що робити, щоб убезпечити себе? Не погоджуватися на першу зустріч на його території. Краще, щоб потенційний наречений приїхав до вас або ви, зустрілися на нейтральній території. Також треба познайомитися з батьками один одного, з друзями, колегами. Дізнатися, як можна більше інформації один про одного та перевірити її.
  2. Кар'єра моделі. Зовнішність українок цінується, тому вони часто отримують пропозицію попрацювати за кордоном в якості моделі. Як бути? В Україні ні модельні агентства, ні агентства знайомств не перевіряються і не регулюються законом. Тому перед підписанням договору потрібно дуже уважно його читати, перевіряти роботодавця, поспілкуватися з тими, хто вже з ним співпрацював і зібрати відгуки. На жаль, підписавши такі договори, більшість дівчат потрапляють в порно індустрію або онлайн порно.
  3. Робота. Українці - працьовитий народ, тому не дивно, що наших трудових емігрантів по всьому світу більше 3-х млн. Хтось працює легально, хтось - нелегально. Як себе убезпечити? Потрібно їхати на легальну роботу. Якщо їдете через агентство, то воно повинно мати ліцензію. Такі агентства перевіряються Урядом України. Також обов'язково потрібно перевірити договір, який складається двома мовами: українською та мовою тієї країни, куди ви їдете. Текст повинен збігатися слово в слово. У ньому не повинно бути розмитих фраз типу: «Ми беремо на посаду офіціантки та інших видів робіт». На приклад, в Греції проституція - це легальна робота.

В кінці передачі гостя дала поради мандрівникам, які планують поїздку за кордон. По-перше, залиште знайомим адресу та контакти вашого роботодавця або місця, куди ви їдете. По-друге, знайдете контакти консульства України в тій країні, куди ви їдете, а також гарячих ліній і правозахисних організацій. По-третє, зробіть копії всіх документів, віз, паспортів і тримайте їх окремо від оригіналу. Можна на гугл диску. По-четверте, знайдіть довірену особу в Україні, з якою ви домовитеся про кодове слово. Ця людина зрозуміє, що з вами щось сталося і буде бити на спалах, щоб вам допомогти. І, по-п'яте, завжди звертайтеся за порадою та допомогою в організацію А21.