Мері Поппінс асоціюється у нас з Леді Досконалістю, яка є зразком для наслідування у вихованні дітей. Але чи так це насправді? Про це йшлося у програмі «Моя дитина - особистість» з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Багато дорослих знають і люблять фільм про Мері Поппінс. Адже вони виросли на цьому творі. І звичайно ж, вони з симпатією ставляться до головної героїні цього фільму - супер - няні, яка взяла на себе виховання дітей. Але чи так бездоганна ця няня, як нам хотіли показати режисер і актори? Розберімо кілька ситуацій:

Ситуація № 1. Діти вкладаються спати. Майкл запитує, чи буде няня з ними й далі. Видно, що він висловлює тривогу. Майкл прив'язався до людини та боїться, що поки він буде спати, вона піде. Як на це реагує няня? Вона його залякує: «Ще одне слово з цього району, і я покличу полісмена».

Було б правильно в цій ситуації підбадьорити, допомогти, створити відчуття безпеки у дитини. Але няня просто затикає рот Майклу. І той робить висновок, що краще я не буду висуватися, інакше мене чогось позбавлять.

Ситуація № 2. У фільмі діти часто про щось запитують Мері Поппінс, але вона не спромагається відповідати їм на їхні запитання. Адже вона зайнята самозамилуванням, при цьому не підіймає вагомість дітей. Вона заявляє себе, як досконалу людину, яка все знає і все вміє.

Добре, коли люди, які багато знають і вміють, передають свої знання навколишнім. Але чи так робить Мері? Ні. Як було б правильно? Знайти час пояснити дитині, чому потрібно чинити так чи інакше. Якщо цього не зробити, в дорослому житті дитина не зможе висловлювати свою думку, відстоювати свою позицію, а ще її будуть мучити неврози.

Ситуація № 3. У фільмі є персонаж - місис Ендрю, яка показана як негативний герой. Але якщо проаналізувати їх вчинки, то видно, що міс Мері та міс Ендрю дуже схожі між собою. Вони обидві авторитарні няні. Для них важлива лише їх власна думка, а думка і бажання дітей їх взагалі не цікавить.

Ситуація № 4. Мері почула, про що говорять собаки та дала зрозуміти про це Джейн і Майклові. Звичайно ж, дітям стало цікаво, і вони захотіли дізнатися суть розмови. Але няня відмовилася відповісти на питання Майкла. Вона показала, що діти повинні їй догодити, підлаштуватися під неї, щоб вона зволила їм відповісти. Тим самим Мері знехтувала дітьми та принизила їх цікавість.

Ситуація № 5. Мері не дає дітям право вибору навіть в елементарних питаннях: що їм їсти, що надіти та ін. А потім ці діти виростуть і не будуть розуміти, куди їм йти вчитися, яку спеціальність їм вибрати, де працювати та ін.

Наостанок, ведуча зробила висновок, що за амплуа класної няні ховається глибинні форми поведінки, які не потрібно приймати у своє життя. Якщо батьки будуть поводитися зі своїми дітьми так, як поводилася Мері Поппінс: не відповідати на їхні запитання, не давати право вибору, критикувати, засуджувати за думку і вибір, то на якомусь етапі дорослішання їх дитина буде шукати тих людей, які її підтримають в природному прояві справжніх почуттів та бажань. Але, на жаль, це будуть не його близькі.