Хто така дама Хохма і пані Евелет? І яку з них обрав Соломон? Про це був ефір програми «Сторінками Біблії» з ведучим Ігорем Середою та гостем - Сергієм Наколом,  пастором та магістром теологічних наук.

На книгу Приповістей посилаються більшість людей, які хочуть бути мудрими. Але, на жаль, не всі розуміють, що мудрість з точки зору Святого Письма - це «Хохма» - тобто здатність розуміти Божий закон та застосовувати його в певному місці в певний час.

Мудрість - це не просто інтелектуальні знання та ерудиція. Адже можна напам'ять знати всі притчі Соломона і всю Біблію, але разом з тим не бути мудрим в глибині та повноті розуміння Біблії. Наше життя не чорно-біле, в ньому не можна все гребти під одну гребінку. Мудра людина розуміє, що є час, місце, випадок і ситуація, і правильно на все реагує. Книга Приповістей Соломона якраз про це.

Соломон - був одним із синів царя Давида. А як ми знаємо, Давид - був чоловіком по серцю Божому. Саме його Бог обрав в помазаники та царі. Саме від Давида через століття народився Ісус Христос - Цар царів і Господь панівних. Соломон був спадкоємцем Давида і прообразом Царя, який прийшов - Ісуса Христа.

Коли Соломон тільки став царем, Бог до нього звернувся: «Чого ти хочеш?» Соломон попросив мудрості. Це так сподобалося Господу, що Він дав не тільки мудрість, але й мир, багатство та все інше. У зеніті своєї слави, Соломон написав Книгу Приповістей. Вона складається з 31 глави й в ній описані принципи, етика, мудрість, яку можна застосовувати в повсякденному житті людини. Вона формує християнську культуру.

У притчі описано такий випадок. До Соломона привели двох жінок - блудниці. Він не став ними нехтувати, а прийняв їх. (Це показує характер Бога, до Якого всі можуть прийти за допомогою та порадою). У однієї жінки дитина померла, а в іншої – була живою. Вони почали сперечатися, чиє ж це немовля. Вислухавши прохачок, Соломон наказав розрубати дитину. Він використав шокову терапію, яка, як лакмусовий папір, допомогла йому знайти матір. Адже тільки справжня мати відразу сказала: «Не треба, краще віддайте їй дитину». Соломон вирішив цю справу за допомогою мудрості.

У Приповістях показано образ молодої чоловіка, який символізує кожного з нас. Біля нього стоять тато і мама, які символізують образ Бога. Цей молодик стоїть на роздоріжжі двох доріг. На одній дорозі стоїть жінка Хохма - мудрість Божа, на яку вказують і тато, і мама.

На іншій дорозі стоїть гарна, розкішна жінка, яка знає, як спокушати. На івриті вона називається «пані Евелет» - тобто дурість. І проблема в тому, що обидві жінки красиві. Одна миловидна, скромна, чудова. Інша показує себе у всій своїй красі та готова віддатися. Одна мудрість Божа, інша - дурість сатанинська. Одна веде до палацу Життя, інша - до смерті. Батько і мати волають і показують, що у кожного кроку у кожної дії є наслідки.

Наостанок ведучий зробив висновок, що в інших культурах і релігіях ми також бачимо мудрі вислови, які тою чи іншою мірою ми можемо застосовувати у своєму житті. Але це тільки доводить, що всі люди були створені одним Творцем і одним Богом.