Разом з фінансовим консультантом у програмі «Майстерня» поговоримо на тему «Хто відбудовуватиме Україну?»

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=Cq26kq0ACZ8

До повномасштабного вторгнення дуже багато людей цікавилися темою грошей: «Управлінням коштів. Інвестиціями. Фінансовою грамотністю та іншими». Переважно це були люди, яким було за 30 років, але попит на ці теми також був і у молодих людей, і навіть у школярів.

У 2022 році запит на цю тематику зійшов майже нанівець, бо люди думали тільки у розрізі виживання. Але вже у 2023 році люди знов почали цікавитися цією темою: читати статті, дивитися відео та навчатися. Бо гроші – це перш за все можливості.

З економічної точки зору, порівняно з попереднім роком все почало виглядати краще. Люди десь призвичаїлись, почали потруху вкладати гроші в землю та військові облігації, десь стала надходити потужна західна підтримка. Вже зараз видно, які галузі будуть мати попит: це харчова переробка, логістика, зелені технології, зокрема сонячна та вітрова енергія, інноваційні технології, ІТ. 

На думку гостя: «Нам не потрібно чекати, що ось-ось все закінчиться. Бо насправді ми не знаємо, коли це станеться. Але ми можемо вже зараз працювати та робити все можливе, а саме: вірити в Україну, займатися освітою, вкладати кошти, освоювати професії майбутнього, донатити, допомагати армії та думати про реформи, щоб зробити Україну – країною з комфортним бізнес-середовищем в Євросоюзі».

Ще у 2022 році Любомир Остапів – гість програми – написав книгу «Війна і бюджет», де є великий розділ його бачення майбутніх реформ з економічної точки зору. Якщо коротко – то він бачить Україну в складі Європейського союзу з відповідним рівнем життя. Звісно було б добре мати подібне становище, як зараз у Польщі, чи хоча б як у Румунії або Болгарії.

«Так нам потрібно закінчення війни, - зазначив пан Любомир, - щоб ми мали великі західні інвестиції та гарантії безпеки, щоб це більше не повторилося. Ідеально, якщо Україна вступить в НАТО або матимете  письмові гарантії безпеки. Це стане передумовою для масштабної відбудови та збільшення інвестицій як мінімум у 10 разів».

Також нам потрібно добре працювати над внутрішнім ворогами: по-перше, це корупціонерами, по-друге, верховенством права, щоб мати справедливу судову систему, в якій працює закон, по-третє, з негативом, що мов всі люди поїхали і залишилися лише пенсіонери. Це дуже заважає. 

Безумовно, демографічна криза є, бо багато людей з дітьми не повернуться. Тому потрібно це питання також розв’язувати. Які можуть бути шляхи:

Робочі місця

  • Після війни в країну зайдуть західні інвестиції, будуть організовані сучасні високотехнологічні виробництва, відкриють офіси світові компанії, такі як Мікрософт, Амазон та інші. Всі вони потребуватимуть українських спеціалістів.
  • По харчовій переробці ми зможемо експортувати не лише зерно, а готові продукти. На приклад, макарони. Тобто буде розвиток високотехнологічної сільськогосподарської промисловості. Це також попит на робочі місця.
  • Країна буде відбудовуватися, тобто буде попит на будівельні професії.
  • Після перемоги, наша армія вважатиметься найефективнішою армією у світі. Тому буде попит на цей сегмент.

Високооплачувані заробітні плати. Динамічний розвиток сучасних компаній. Виробництво, якого мало в Європі, наприклад електромобілі, штучний інтелект та інше. Дешева іпотека та доступне житло. Електронні платежі та  більш прозорі системи, щоб можна було розрахуватися безналом, і таким чином було менше наркотиків та хабарів. 

Це все має заохотити людей повертатися до України, а також заохочувати приїздити до нас емігрантів, готових працювати та платити податки.