Люди можуть припускати, планувати, але все одно вони до кінця не знають, що їх очікує в майбутньому. В результаті вони живуть в страху майбутнього, який заважає їм здійснювати бажання та розвиватися. А хтось вважає за краще – зовсім нічого не робити. Що з цим робити? Де шукати допомоги? Про це йшлося у програмі «Зцілення любов’ю» з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Як можна контролювати своє майбутнє?

  1. За допомогою астрології та ворожок. Страх й бажання дізнатися майбутнє штовхають людину на такі заходи. Мінус цього заходу в тому, що насправді астрологи не знають вашого майбутнього, тому придумають його. Частіше за все вони будуть говорити вам щось погане, адже їм потрібно, щоб ви до них ще приходили. Небезпека у тому, що коли людина починає вірити у почуте, це починає з нею відбуватися. В Біблії написано: «у що ви вірите, то й отримаєте». А ще в Писанні сказано, «що тільки Господь знає наміри про вас, щоб дати вам майбутнє та надію».
  2. Жити надією на краще. Надія – це людська потреба, яка постійно живе в нас. Парадокс у тому, що ми можемо вірити в погане, але завжди сподіватися на краще. Мінус цього заходу в тому, що зазвичай людина тільки вірить в добре, але при цьому нічого не хоче міняти у своєму житті, не хоче працювати над собою. Замість цього вона чекає на чарівну кнопку, яку вона натисне, та її життя зміниться.
  3. Співпраця людини з Богом. Людина за своєю природою обмежена. Вона не все знає, не все може. Але при цьому є те, що знаходиться в зоні її відповідальності. По-перше – це вибір. Вибір робити висновки у своєму житті та не наступати на чергові граблі. Вибір вчитися, змінюватися, розвивати відносини. Вибір довіряти Богу, слухатися Його заповіді, молитися та шукати Його в кожному дні. Бог зі Свого боку хоче, щоб у нас з Ним були такі відносини, як у нас з нашими дітьми: відкриті, довірливі. Саме Він дає нам відчуття безпеки та впевненості в завтрашньому дні, дає нам Свої підказки та настанови. Тільки з ним не буде страху, адже як написано: «досконала любов проганяє страх». А Бог – і є досконала Любов.

Звичайно, людина приходить до цього усвідомлення не відразу, а поступово. Зазвичай вона робить наступні практичні кроки, які зменшують страх та зміцнюють відносини з Богом: 

  1. Розвиває себе, як особистість.
  2. Використовує особистий життєвий досвід, робить правильні висновки, аналізує помилки та не повторює їх.
  3. Ділиться своїми потребами, проблема, питаннями тільки з «правильними» людьми тобто з тими, хто може її правильно наставити та підказати, як краще вчинити.
  4. Має відносини з люблячим Господом Богом. Написано: «ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене». Ісус став жертвою за нас, завдяки чому ми можемо мати відносини з Богом. Тільки завдяки цим відносинам можна сміливо дивитися в майбутнє, робити великі справи та вірити в себе.

Наостанок, ведуча підбила підсумок: ми – люди недосконалі, можемо помилятися, не все знати, але є Той, Хто все знає. Коли ми довіряємо Йому, у нас з'являється надія, що все буде добре.