«Хто такі українці та чого вони хочуть?» – саме так у 1917 році назвав свою монографію перший президент Української народної республіки Михайло Грушевський. В ній він намагався пояснити прагнення боротьби та українства, зрозуміти джерела створення власної держави та чому це нагально й дуже доречно на початку 20 століття. 

Актуальність, яку помітив Грушевський близько 100 років назад, ідентична й сьогодні. І ми – сучасні шукачі нашої національності знову повертаємося до питання: «Хто такі українці та чого вони хочуть?» Бо більшість наших земляків саме під час війни відчули себе українцями – тими, кими ми є насправді. 

Гійом де Боплан – французький історик, картограф, що мандрував Україною у 17 столітті написав про українців наступне: «Вони дотепні, кмітливі, винахідливі та щедрі, не прагнуть великого багатства, але надзвичайно кохаються у своїй свободі без якої не уявляють життя. Саме через те вони такі схильні до бунтів і повстань проти місцевих вельмож, як тільки відчують утиски. Тому рідко минає 7-8 років без того, щоб вони не бунтувалися і не підіймалися проти них». Дивовижно, але здається, що з того часу нічого не змінилося.

Які ми - українці?

????Дотепні та кмітливі – українці посідають перше місце у світі зі створення мемів. Бо все, щоб з нами відбувається, ми відображаємо у сотнях гумористичних картинок. 

????Винахідливі – особливо після 2014 років у нас з’явилося багато крутого бізнесу та розробок, які й досі  гримлять по всьому світу. А скільки значних винаходів було створено українцями, більшість з яких були присвоєні росією? Згадаємо Сергія Корольова – людину з Житомира, який був № 1 у космічній галузі. Він запустив на орбіту перший космічний супутник у світі. Коли йому хотіли дали Нобелівську премію, хрущов сказав, «что это весь народ сделал, а не этот инженер». І навіть не розсекретив його ім’я. Світ довгий час не знав, хто стоїть за цими винаходами, а це був українець.

????Вільні – ні у кого крім нас не було, щоб людина банкою огірків збивала дрон, або коли дідусь віддавав на ЗСУ всі свої заощадження, або коли маленька дитина у метро співає чи плете браслети, щоб заробити гроші та допомогти країні. Це все свідчить про те, що ми не безпорадні, ми відчуваємо себе справжнім народом, який бореться за свою незалежність.

????Єдині – багато українців гуртується в Україні, за кордоном, долучається діаспора, відновлюються українські школи, розквітає українська музика, відкриваються крафтові сироварні, - тобто ми, як українці почали тягнутися до свого коріння.  

Ми всі знаємо, що імперіалісти, які хочуть підкорити інший народ: відбирають у нього мову, вбивають історичну пам'ять та задушують прагнення пишатися собою та своєю культурою. Тому, так важливо все це собі наново повернути. 

Як ще більше відчути себе українцем?

???? Порада № 1. Бути українцем – це не бути поза політикою. Цікавитися сьогоденням та читати про репресованих духовників, мовців, митців та вчителів. Бо, як виявилося, нічого не може бути поза політикою: ані мистецтво, ані музика, ані сенси.  

???? Порада № 2. Почати цікавитися своєю історією та культурою. На ютубі є багато добрих проектів. На приклад, «Історії без міфів» та інші. Можна підписатися на людей, які критично та свідомо оцінюють ситуацію, роблять ретроспекцію, що було зроблено не так. Також, читати українських авторів і вивчати їх біографії. 

???? Порада № 3. Дізнаватися про наше самобутню спадщину: одяг, культуру, традиції. Ще до війни фольклористи їздили по селах і збирали старовинні українські пісні, обрядові, колядки, говірки, танці, одяг та інше. Цю інформацію можна вивчати та впроваджувати у своєму житті. 

Ось тільки невеликий приклад, одяг????. Якщо подивитися на українську одежу початку 20 століття, можна відмітити, що вона була різноманітною, символічною та шляхетною. За справжній український одяг у 30-40 роках могли або розстріляти, або зіслати на соловки. Радянська влада спаплюжила його, і замість нього запропонувала однобокий, пластиковий образ - якусь шароварщину, з якою українці не хотіли себе асоціювати. 

???? Порада № 4: Українська мова. У нас є своя – квітуча, прекрасна мова, яку потрібно знати та відроджувати у повсякденному житті. 

???? Порада № 5. Надзвичайно важливо повертати пам’ять про себе, відчувати гордість від того, що Україна – це окрема, самобутня держава та транслювати це по всьому світові.