Хто такі людські угодники приблизно зрозуміло. Є думка що "святі угодники" - це вимирущий вид віруючих, яких зустріти сьогодні практично нереально. Або реально? Про це йшлося в програмі «Practical Bible» з ведучим Дмитром Ігнатенко та гостем – Андрієм Барило.

Слово «угодник» рідко вживається в нашому сучасному лексиконі. Людям звичніше казати «догоджати». Хоча ці два слова і є синонімами. Догоджати - це задовольняти кого-небудь роблячи що-небудь приємне, потрібне, бажане.

Угодники бувають різними: обжероугодники, людиноугодники та Богоугодники. Найчастіше слово «угодник» має негативне значення, а тим більше в нашому сучасному світі, коли просувається толерантність та незалежність. Коли світ крутиться навколо особистості людини.

Якими бувають угодники?

  1. Обжероугодники. В Біблії це поняття зустрічається в Ефесянах 6:6 та Филип'янах 3:19 і позначає догоду шлунку та іншим земним утіхам. Ненажера - це людина залежна, егоїстична, жадібна та самозакохана. Такі люди живуть, щоб красиво спати та смачно їсти, а більше їх нічого не хвилює. Їх бог - черево (шлунок).
  2. Людиноугодники - це люди, які залежать від думки навколишніх. Вони лестять, запобігають та бояться висловити свою думку, якщо вона відміна від думки інших людей. Заради догоди оточенню, вони жертвують своєю свободою, енергією, потенціалом, статусом та розумінням життя. Вони поступаються собою, щоб інша людина його прийняла та схвалила.

На перший погляд здається, що в цьому немає нічого страшного, що це є проявом любові. Але існує величезна різниця між людинолюбством та людиноугодничеством.

Людинолюбство - це коли ти допомагаєш іншій людині незалежно від її позиції, думки, яка може бути відмінною від твоєї. А лише з тієї причини, що в неї є Божа іскра. Тоді тобі не важливо, що вона про тебе думає, адже ти це робиш безкорисливо.

У той час, коли людиноугодники думають протилежне. Їх думки звернені на себе. Вони роблять все, щоб сформувати у людини найкращі думки про себе. Виходить, що людиноугодники зраджують самих себе, надягають маски, щоб інші люди їх схвалили. І в цьому немає ніякої любові, а є страх відкидання, сором за те, який ти є і помилкове відчуття провини.

  1. Богоугодники. У Біблії написано, як можна догодити Богові. Потрібно виконувати Його заповіді - полюбити Господа всім серцем своїм, всіма думками та всієї силою своєю та полюбити ближнього, як самого себе. Коли людина шукає Господа і Його волі, присвячує Йому своє життя. Коли не обманює свого ближнього, поважає його волю та кордони й не робить йому зле. Людина тим самим догоджає Богу, тобто є Богоугодником.

Наостанок, ведучий зробив висновок, що тільки одне догоджання є правильним в нашому житті - це Богоугодничество. Тільки воно робить нас вільними від заздрощів, брехні, від гріха. Решта ж догоджання навпаки поневолюють людину та роблять її залежною.