Хронічна втома, що ж це таке? Які основні симптоми хронічної втоми? Як зрозуміти що в тебе дійсно хронічна втома, а не просто стандартна втома від тяжких робочих днів? Які симптоми цього емоційного вигорання? Якщо людина не звернеться до лікаря після розуміння, що всі симптоми озвучені вами, наявні, які можуть бути наслідки? Про це й більше в програмі «Медичний контекст».

Також це ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=MfyHLGPGMmI

Синдром хронічної втоми – це стан, який триває понад 6 місяців, під час якого людина відчуває втому, яка не проходить після відпочинку.  

Чому вона виникає?

Науковці досі не відповіли на це питання одностайно. Є певні дослідження, які говорять, що це може бути генетична складова або вірусні чи бактеріальні захворювання.

Основні симптоми:

  • Втома, яка не проходить після довгого відпочинку та якісного сну.
  • Втома від звичайного повсякденного навантаження.
  • Може бути головний біль, запаморока, заніміння в кінцівках, тривога, виснаженість.
  • Когнітивні порушення: важкість при запам’ятовуванні та при звичайній роботі та інші.

Як зрозуміти, що це дійсно хронічна втома, а не емоційне вигорання?

Емоційне вигорання частіше за все буває в контексті роботи. Є певні спеціальності, які схильні до цього: лікарі, вчителі, працівники, які мають безпосередні контакти з іншими людьми та дуже емоційно виснажуються. Після відпочинку, вони відновлюються. При хронічній втомі цього не відбувається.

Чому настає емоційне вигорання?

  1. Люди не дотримуються балансу між відпочинком та роботою.
  2. Токсичний колектив.
  3. Токсичні умови праці.

Симптоми при емоційному вигоранні: виснаженість від роботи, відстороненість від колективу, не бажання розвиватися, не бажання вивчати щось нове, не бажання йти на роботу, певна якась емоційна сухість до своїх клієнтів. Воно повинно зменшуватися або зникати після якісного відпочинку або якщо прибирається тригер на роботі.

Як розвивається хронічна втома?

Спочатку людина не може виконувати якусь свою діяльність, тією мірою, якою це вона колись робила; з’являється втома раз на місяць, потім раз на тиждень, але з часом вона все більше і більше наростає.

Наслідки хронічної втоми:

У людини не має енергії щось робити. Вона не проживає життя так, як могла б. Через це погіршується якість її життя. Людина не може радіти життю. Якщо протягом довгого часу симптоми не проходять. Якщо людина не може впоратися з ними самостійно, їй обов’язково потрібна фахова допомога.

Яке лікування?

Спочатку потрібно зрозуміти, що людина без допомоги фахового лікаря не зможе обійтися, бо тут потрібне комплексне лікування.

  • Заняття з психологом та психотерапевтом;
  • Модифікація способів життя: здорове харчування, гігієна сну, хоча б мінімальна фізична активність;
  • Медикаментозне лікування: коригування симптомів;
  • Часто у такої людини з’являється й тривожно - депресивний розлад, який також потребують певного медикаментозного втручання.

За допомогою лікаря людина зможе повернутися до нормального та повноцінного життя, але потрібно попросити про допомогу.