Чи говорить нам Біблія щось про фінансову сферу нашого життя? Як заробляти та накопичувати, не приліпляючи при цьому своє серце до грошей? Як вести сімейний бюджет? На ці та інші питання шукали відповіді разом з єпископом Миколою Савчуком та ведучим Андрієм Копиловим у програмі «Біблійний погляд».

З одного боку, Біблія вчить, що за все відповідає срібло, тобто гроші, а з іншого - застерігає, щоб ми не зберігали багатства. Навіть написано, що «корінь всіх зол - це сріблолюбство» тобто бажання наживи, жадоба. Свято Письмо часто показує, що це стає ідолопоклонством. 

Про жодний інший гріх, окрім цього, Ісус Христос не сказав, що не можете служити Мені – тобто Богові – і мамоні. «Мамону» можна перекласти, як служити багатству, грошам та матеріальним речам. 

То як користуватися, але не служити? 

  • Біблія показує нам, що гроші - це частина нашого життя. Тому потрібно, щоб гроші служили нам, а не ми служили грошам. Тобто потрібно витрачати, щоб жити, а не жити, щоб заробляти. 
  • Дуже важливо, щоб гроші не зайняли в нашому серці те місце, яке повинен займати Бог. 
  • До тих пір, поки я люблю Бога та людей, а гроші використовую – все гаразд з точки зору Біблії. Але в той момент, коли я починаю любити гроші та вони затіняють мені Бога або інших людей – я порушую Божу заповідь. І це стає ідолопоклонством. 

Позитивний приклад можна побачити з Йосифом. Він розтлумачив сон Фараону та дав йому дієву пораду – протягом 7-ми років відкладати 1/5 частину врожаю, щоб можна було пережити погані роки. Сучасною мовою Йосиф порадив фараону зробити фінансову подушку безпеки. Але ця історія не про те, як розпоряджатися фінансами, а про Бога, який дає все у потрібний час. Завдяки цьому Йосиф врятував багато людей. 

Негативний приклад розказав сам Ісус в притчі про одного багача. Той мав вдосталь всього. Зібрав врожай та поскладав його у комори, а потім захотів ще більшого накопичення. Здається, він робив теж саме, що і Йосиф. Але цей багач робив це для себе, а Йосиф для порятунку людей. Тому Христос називає його безумцем. Ззовні деякі речі можуть виглядати однаково, але по своїй суті це різні речі. Тому жодну біблійну історію не можна розглядати окремо від контексту всієї Біблії. 

Для однієї людина гроші стануть благословенням, для іншої – гріхом, бо корінь у серці. Тому питання не в грошах та фінансах, а в нашому серці. Бог дуже часто випробовує нас матеріально, щоб перевірити з чим наше серце, заради чого ми живемо, працюємо, заробляємо та робимо те, що ми робимо. Так Біблія показує нам матеріальну сферу, але у фокусі залишається духовна. І головне, щоб матеріальне не витиснуло духовне.  

Нормально, коли ми мудро користуємося нашими фінансами. Складаємо бюджет, платимо за своїми щомісячними рахунками, відкладаємо гроші на пожертву, купуємо їжу та необхідні речі та ще щось відкладаємо. Це правильно. 

В кінці програми гість додав, що хоч в Біблії підіймається багато різних тем – історичних, культурних, воєнних, фінансових, але всі вони розказані в контексті Бога та взаємин з Ним. Тому, коли ми хочемо розглянути якусь з них, ми повинні завжди ставити Господа на головне місце, а вже потім під цим кутом розглядати інші теми.