Ми часто чомусь протиставляємо ці поняття, ніби вони разом ніяк не можуть співіснувати. Але ведуча програми «Епідемія доброти» Олександра Андріяшина доводить якраз зворотнє - якщо холодний розум та гаряче серце працюють в парі, то результат буде неймовірний! 

Зазвичай вважається, що чоловіки мають більш холодний тверезий розум, а жінки більш емоційні та з гарячим серцем. Але на війні ці відмінності швидко змішуються та об’єднуються. Чоловіки стають дуже палкими, запальними, гарячими, а жінки намагаються врівноважено та стратегічно діяти. І часто так буває, що дуже важко балансувати між розумом і серцем та знати де, коли й що використовувати, але ми всі вчимося та вдосконалюємо свої здібності, які нам дуже допомагають.

Під час якихось розрахунків, операцій, стратегічних дій нам дуже потрібен холодний розум. Бо саме він допомагає нам не вестись на провокації агресора, прораховувати наперед наші та рухи ворога, працювати в нелюдських умовах та постійно знаходитися у напрузі. Холодний розум потрібен всім нам: тим, хто воює і волонтерить, хто працює і платить податки, хто дома готує їжу для військових та переселенців, хто зараз знаходиться за кордоном. Бо всі ми робимо та працюємо для нашої перемоги. 

А гаряче серце дає нам силу та міць рухатися вперед, любити людей, боронити свою країну та робити неможливе. Так іноді навіть міцні хлопці та дівчата зриваються. Бо на те, що коїться, не можна дивитися спокійно. Наприклад, коли ракета влучила у Вінницю у цивільний об’єкт і загинуло багато людей, ніхто не міг залишитися осторонь. Ця трагедія викликала дуже великий біль у всіх людей та військових. Або коли відкрилися злодіяння в Ірпені та Бучі та інших містах та селах. Коли бомбили та знищували Маріуполь. Всі ці та інші події заставляли усередині все палати та горіти.

Так, ми розуміємо, що ця сатанинська армія хоче знищити не лише наших людей, а й хоче, щоб ми втратили мир в серці, надію та віру. Але наші люди часто використовують ці найпотужніші емоції, щоб заставити свій мозок ще активніше діяти та думати, що і як краще зробити для своїх побратимів, для свого народу, для своєї держави та крок за кроком відвойовують нашу землю, наші міста та наших людей. Тому це поєднання – холодного розуму і гарячого серця – є дійсно важливим. 

Що допомагає нашому серцю горіти та мотивує до перемог? 

  1. Особливі свята: родинні, національні, коли ми відчуваємо єдність та підтримку один одного. 
  2. Маленькі саморобні дрібнички: смаколики, брелоки з національною атрибутикою, футболки та інше. 
  3. Діти – це дуже крута і сильна мотивація. Навіть якщо у вас немає своїх дітей, допомагайте дітям своїх друзів та знайомих. 
  4. Маленькі діточки у вишиванках, які співають пісні, малюють малюнки. Це дуже мило, і це те, що нас торкається. 
  5. Єдність та круті проекти по всьому світу на підтримку України. Той факт, що ми щось робимо, показує, що ми – єдиний народ та сила. 
  6. Світлини та історії захисників, які боронять нашу землю. 
  7. Наші рідні та кохані люди. Тому так важливо залишатися з ними на зв’язку, робити добрі справи, підбадьорювати захисників та людей навколо. 

В кінці програми ведуча підбила підсумки, що і гаряче серце, і холодний розум потрібно розвивати, бо ці речі не приходять до нас автоматично. Наш розсудок, наше серце – це все дуже індивідуально. Тому кожному потрібно шукати рівноваги та вчитися їх поєднувати та балансувати між ними, бо саме це допомагає нам ставати більш ефективними та міцними.