Що робити, коли у стосунках настає холод? Коли любові давно вже не має, хоча ви одружувалися в церкві перед Богом? Давайте про це запитаємо у єпископа Миколи Савчука у програмі «Біблійний погляд»

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=_g8TMJQPLAM

Уявімо таку ситуацію: є подружня пара, яка у шлюбі багато років. У них є діти, певні обов’язки, але вже давно не має любові – просто співіснування. Що потрібно робити в такій ситуації: продовжувати стосунки чи розлучатися, особливо якщо вони - християни?

У Біблії є рецепт, який відноситься також й до шлюбу: «Маю проти тебе те, що ти залишив першу любов». Коли двоє людей одружувалися, то очевидно, що вони мали якісь почуття, спільність. Не було такого, що на наступний день після весілля, вони відчули прохолоду у стосунках. Ні. Був якісь процес, коли вони з точки «А» перемістилися у точку «Б» - на відстані один від одного.

Що робити, щоб подолати цю відстань та знову з’єднатися?

  • Потрібно зрозуміти, як ця віддаленість виникла та повернутися до того стану, що був початковим – першої любові.
  • Потрібно згадати той час, коли ви ще не були один одному гидкими. Відіграти у своїй пам’яті перші побачення, пригадати свої почуття. І як каже Біблія, почати робити ті діла, які ви робили тоді. Навіть всупереч тому, що ви відчуваєте. Просто робити.

Чому так потрібно робити?

Виникло спонтанне кохання, яке від вас не залежало. Утворилася пара. Ви одружилися. Потім у шлюбі ваш організм потроху пристосувався до гормонального вибуху, і ваші відношення стали трохи буденними.

І ось тут починає діяти правило: «Спочатку ваша закоханість привела вас до рішення. А далі ваше рішення приведе вас до оновлення закоханості навіть всупереч тому, що ви відчуваєте на емоційному рівні».

Навіть є такий жарт: «Розлучатися тому, що не має почуттів, це теж саме що викинути машину тому, що в ній закінчилося пальне».

Ось ти купив машину, де було трошки пального. А далі тобі потрібно дістатися до місця, де ти зможеш заправити пальне. І потім постійно доливати. Щось подібне відбувається зі шлюбом. Якісь стартовий аванс дається на початку відносин – це перша закоханість, а потім вже потрібно працювати над стосунками.

Якщо так просто, тоді чому так багато розлучень?

Любов завжди вимірюється здатністю віддавати. Де взяти мотивацію, щоб віддавати? По-перше, з власної волі та рішучості, і по-друге, з джерела, яке знаходиться поза нами – від Бога. Коли нам не хватає сили давати, можна звертатися до Бога. В цьому і є суть християнства.

Але потрібно враховувати, що Бог не допомагає за 1 секунду. Він буде давати сили, мудрість як і що робити та покаже, що людина може змінити передусім в собі. Так, ми хочемо переробити іншу людину – але це безглуздіше заняття тиснути на іншу людину, щоб вона змінилася. Це так не діє.

Ми приходимо до Бога, ми міняємося, ми щось робимо зі свого боку, сподіваючись, що інша людина також захоче щось робити. І тоді ваша нова поведінка, приклад, любов буде змінювати іншу людину, але без маніпуляції.

Є така притча:  «Посперечалися якось сонце та вітер, хто швидше заставить людину скинути плащ. Вітер сказав: «Я зможу. Я так сильно подую, що плащ злетить». Але чим дужче він дув, тим сильніше людина куталася у плащ. Потім сонце каже: «А тепер давай я». Воно пригріло людину своїм теплом, що та сама скинула той плащ».

Так і в шлюбі: чим більше ми тиснемо, вимагаємо та маніпулюємо, тим сильніше людина закривається у своїй проблемі. І тим сильніший холод у стосунках. А коли ти кажеш людини, що любиш її такою, якою вона є, тоді вона розслабляється і сама відмовляється від оборони та починає змінюватися.