Гроші – вони погані чи хороші? Як мати достатньо?

«Не женися за грошима, йди їм на зустріч» - у програмі «Про гроші» на RadioM – з експертом Дмитром Остапенко та ведучим Миколою Хабло шукали «Формулу багатства». Мало кого влаштовує фінансовий стан, практично всі хочуть збільшити дохід і нарікають на брак коштів. Як же ж бути успішним та не мати потреб?

Існує три речі, що дозволяють вийти на новий рівень: навчитися більше заробляти; охороняти гроші, а також навчитися примножувати їх.

Аналіз фінансових рухів

Важливо брати під контроль надходження і витрати, фіксувати їх. Якщо людина розуміє, що мало грошей і шукає шляхи, як збільшити дохід, її мозок починає працювати в цьому напрямку. Ось чому необхідно відстежувати свої поповнення і витрати, аналізувати на що йдуть кошти й робити висновки.

Наведемо приклад, сім'я виявила, що багато коштів йде на фастфуд, каву, вони переглянули ці розтрати та зберегли гроші в бюджеті. Таким чином, ведення витрат дозволяє заощаджувати.

Плати собі!

Один з важливих питань - кому належать зароблені гроші? Експерти вважають, що найчастіше гроші потрапляють до бюджету та швидко йдуть, люди рідко залишають собі якусь частину. Більшість йде на щомісячні витрати. Важливим фактором є принцип - «заплатити самому ж собі». Це означає навчитися «відкладати». Збирають гроші, на різні потреби, щоб купити щось потрібне, але важливо мати запас грошей для зростання і свого особистого капіталу. Коли є накопичена сума грошей і вона доступна, з'являються можливості. Наприклад, вигідні угоди, до яких запропоновано приєднатися, гарні бізнес-проекти, можливість зробити стартові інвестиції. Коли є збереження – стає більше можливостей, ніж коли їх немає, тим більше якщо є борги.

Зберегти і примножити!

Також важливо розумно розпоряджатися заощадженнями. Не йти на поводу примхам - новий телефон або невиправдана дорога поїздка на відпочинок. Зробити на якийсь час фінанси недоторканними. Такі накопичення краще не тримати у будинку, тому що завжди буде спокуса їх витратити.

Чи чули ви про такий термін як «грошоулавлювач» - коли можна продати, то, що має матеріальну цінність? Подумайте, що можна продати.

Фінансові переконання і як вони впливають?

У метушні робочих буднів, гонитві за прибутком вкрай важливо зупинитися. Зробити паузу для критичного аналізу - «де я перебуваю і куди рухаюся, яка у мене перспектива?». Якщо ви це робите, значить підходите до свого бізнесу і кар'єрі усвідомлено.

Якщо такий розумний, чому такий бідний? Всьому виною ментальна лінь. Уявіть таку ситуацію - людина займається важкою фізичною працею, витрачає багато часу та енергії, сил, при цьому його робота не конкурентоспроможна, його можна легко замінити. Він робить одне і теж, але грошей при цьому катастрофічно не вистачає. Звичайно, його сім'я не може дорікнути трудягу в ліні, але при цьому успіху немає. Що робити? Експерти вважають, що така важка робота - прийнятна як тимчасовий період, етап, не більше. Адже людина зависла на десятиліття на цій посаді, у нього немає часу навіть подумати «що я роблю, до чого це мене веде, а що буде, коли моє здоров'я не буде таким міцним ...?».

Мати план і стратегію

Все, що не зацифровано - не піддається контролю! Наприклад, треба визначити часи, потрібні показники, зобразити ефективність у цифрах. Абстрактні і не конкретні речі не дадуть результату. Тому важливо уявити своє майбутнє і відповісти собі чесно на питання - чи буде мене це влаштовувати? Після цього легше прийняти серйозні рішення щось змінювати.

Пам’ятайте, дохід людини рідко перевищує його особистий розвиток! Всі ми знаходимося приблизно в рівних умовах. У нас є доступ до інформації, для всіх діють однакові закони. Можливо, різні капітали на початку, грошей або навичок, але є однакові можливості, час у добі, здоров'я та енергія, інтернет. При цьому одні люди все життя перебиваються маленькими находженнями та страждають, інші ж виходять на вершини фінансового олімпу і живуть в достатку. Чому так відбувається? Одні спрямовують контур своєї уваги в особистий розвиток і працюють над собою та інші бездумно, на автопілоті, працюють і витрачають все до копійки, потрапляють у борги.

Геть помилкові установки!

Кожна людина розмовляє зі своїм внутрішнім голосом, переконує себе, чому неможливо досягти більше, каже собі всі аргументи й факти. Іншими словами, якщо хтось той не наважується подумати про щось більше, він має внутрішні переконання, що це неможливо. У підставі безгрошів'я - обмежують думки. Тому, перевірте які невірні установки з приводу фінансів у вас є. Наприклад, «багатих не люблять, їх можуть використовувати» або «потрібно мати підприємницьку жилку, а у мене немає» ... Часто свою власну несвідомість, нездатність управляти собою, люди ховають за відмовками. Це форма безвідповідальності.

Важливо розуміти, що вдячність - за те, що у нас вже є та усвідомлення того, чого немає - не входить в контакт з амбіцією. Іноді людина думає, що прагнути великих грошей - егоїстично щодо до інших...

Ще одне хибне переконання, що всі нещастя через великі гроші, що загрожує небезпека і викрадення або «що багаті люди - погані, антиподи. Варто пам'ятати, що кожна думка в нашій голові «залишає орендну плату в нашій свідомості».

Підіб’ємо підсумки:

- багато працюємо руками, мало головою - будуть маленькі доходи;

- важливо попрощатися з помилковими переконаннями про себе;

- дозволити собі бути багатим;

- почати діяти!