Чи знали ви, що людина майже постійно чує голоси. Часто вони приходять у формі думок або інтуїції. А як зрозуміти, кому належить цей голос та хто до тебе говорить: Бог, темні сили чи твій особистий голос? Запитаємо у Валерія Антонюка, релігійного та громадського діяча і єпископа церков євангельських християн-баптистів у програмі «Біблійний погляд».

Також цей ефір можна подивитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1avoA8yZN-0

Чи реально сьогодні почути голос Бога?

Християни вірять, що й сьогодні Бог продовжує говорити до людини. Господь живий, Він діє, відкривається, дає Своє послання до людей, і тому у Нього є різні форми та методи, як Він це робить. Якщо загально говорити, що безумовно Бог продовжує говорити до людей і персонально до кожної людини.

Чи обов’язково для цього потрібно бути священиком чи займати якусь посаду в церкві?

Слово Боже має багато прикладів, як Господь говорив до різних людей, навіть до самих простих. На приклад, до пастухів. Звичайно, Бог також говорив до священиків і первосвящеників. Господь відкривається різним людям особисто, тому що не має посередництва між Богом і людиною. Він хоче з кожним чоловіком/жінкою мати окремі стосунки та може говорити безпосереднє до кожної людини, яка до Нього приходить.

Бувало таке, що Бог до вас конкретно щось говорив?

Так, це було по-різному. Можу розповісти один випадок, як Бог проговорив до мене через сон, який я побачив восени 2013 року. У сні я побачив всі події Майдану. А потім через деякий час Майдан почався, я там був і бачив, що все відбувалося саме так, як і в моєму сні.

Навіть була така ситуація. Одного разу ми з сином поверталися додому о 12 ночі, шли до метро і побачили багато «тітушок». Я кажу до сина: «Потрібно йти ось цією дорогою і показую». Син питає: «Чому?» Я відповідаю, що бачив цей епізод уві сні й Бог указав саме цю дорогу. Так і вийшло.

Сон – це один з методів, як Бог може говорити або попереджувати, але я хочу всіх застерегти  – через сон може говорити не тільки Господь, тому потрібно бути уважними.

Чи всі сни, які нас турбують, які ми запам’ятовуємо від Бога?

Ні, більшість снів, які нам сняться не від Бога. Людині часто сниться те, що вона переживає, про що думає або від якоїсь суєти. Людина може лягти спати, але її розум не заспокоївся, тому вона не може глибоко відпочити й це їй сниться. Тому найчастіше сни – це результат нашого життя, нашої діяльності.

Чи можуть темні сили говорити до людини та як саме це відбувається?

Так, диявол і диявольський світ – біси, які протидіють Богові можуть впливати на розум, серце й навіть тіло людини. Як він діє? У людини є гріховні бажання, гріховна природа, яка відкрита до спокуси. Через це диявол може підходити та навіювати думки, людина може чути у своєму серці голоси, роздуми або мати бажання це робити. Це навіювання може бути бісівським.

Біблія про це говорить, щоб ми не давали місця дияволу. Це застереження, бо він може мати місце в нашому серці. Щоб цього не сталося, ми маємо пильнувати, про що ми думаємо, що відчуваємо, що плануємо, що ми говоримо. Диявол не знає наших думок, бо він не всезнаючий бог. Але демонський світ чує про що ми говоримо, як ми живемо, що ми робимо. В залежності від цього йде атака.

Тому потрібно бути уважними до того, що ми чуємо, бо ці голоси різняться. Ісус Христос говорив, що «вівці Мої слухаються голосу Мого і за чужим не йдуть». Звичайно іноді диявол може приймати вигляд янголу світу та говорити  улесливі пропозиції, але потрібно розрізняти і не виконувати це. 

Припустимо, ти почув якийсь голос/підказку, але ти не можеш зрозуміти, хто до тебе говорить. Які є поради, щоб розрізнити, коли Бог говорить, а коли хтось інший?

Голос Бога схожий на внутрішнє переконання, імпульс, який приходить в наше серце. Люди дуже рідко чують видимий голос, більшість відчувають дуже сильний внутрішній імпульс, який змушує їх зупинятися.

Якщо ми щось почули, але не впевнені, ми можемо перевірити завдяки деяким критеріям, які нам допомагають. 

Критерій № 1. Поставите собі запитання: «Наскільки це на благо Боже?» Тобто перше, що важливо завжди зауважувати, яка мотивація того, що я почув, як імпульс. Чи це на благо, чи ні? Це прославить Бога чи це для мого земного життя для якихось меркантильних інтересів? Якщо ми чесно задамо собі ці питання, то 50% голосів відразу відпадуть, бо ми зрозуміємо що це не той імпульс.

Критерій № 2. Подумайте, наскільки це приносить користь іншим людям? Насправді є речі, до яких нас спонукає Бог, але тоді Він завжди показує сутність та зміст того, що у нас виникає: думки чи бажання, що ми хочемо зробити. Зараз дуже багато віруючих воїнів розказують, як Бог зберіг їм життя. Вони раптом почули якийсь імпульс-бажання вийти, відійти, і до цього місця був приліт.

Критерій № 3. Якщо воно вас не турбує, не треба звертати на це увагу. Якщо у вас є посил, думки, але ви не можете розібратися що це, не треба в цьому глибоко копатися. Це може прийти та піти. Не треба думати, що це було. Можливо це були атаки з боку темних сил, можливо особисті переживання.

Критерій № 4. Якщо ти щось почув, але воно суперечить нормам суспільства - однозначно це спокушення від диявола. Бог ніколи не спокушає до гріха – так говорить Біблія.

Критерій № 5. Якщо це не гріх, тоді ми маємо перевіряти його Словом Божим. Біблія – є надійним фільтром, щоб перевірити, те що ти почув від Бога чи ні.

Також важливо бути обережними, щоб наші бажання не видати за Божу волю. Коли ми шукаємо Божої волі для того, щоб Йому служити та бути корисними, Він відкриває дуже багато.

Як ви ставитеся до знаків? Чи може Бог говорити через різні знаки?

Є декілька методів, як Бог говорить до нас.

Господь говорить до нас через Слово Боже; Бог може відкриватися через молитву; Через обставини. Тут можуть бути знаки, ситуації в житті, коли ми розуміємо, що Бог далі нас не пускає. Пам’ятаємо пророка Валаама, до якого заговорила ослиця, бо він хотів робити своє. В Біблії ми багато читаємо, коли Бог когось зупиняє чи направляє кудись, Він створює такі обставини. Окремі люди. В древності це були пророки.

Якщо людина постійно у своєму житті шукає знаки та голос, чи це правильно, чи ні?

Ні, це неправильно вказувати Богу, як до нас промовляти. Ми повинні бути відкритими до всебічної Божої дії різними методами. Найбільше Бог кладе нам на серце відповідь через дослідження Біблії та молитву.