Чарльз Дікінсон писав "Я завжди чекав різдвяних днів, як кращих в році". Дійсно, це радісні часи, дні милосердя, доброти, подарунків ... Немов все люди домовилися в цей календарний період відкривати одне одному серця ... Чому це свято такий особливий, що змінив історію, що саме з цього часу почалося літочислення? Чому так вийшло, що західні і східні церкви святкують Різдво в різні дні? В якому році насправді народився Христос? Як святкували Різдво ранні християни? Ці та інші питання, пов'язані з історією та Різдвом обмовили з гостею - кандидатом історичних наук, викладачем Міжнародного теологічного інституту Зої - Іриною Марченко в програмі «Духовні поради».

Перші християни очікували другого приходу Христа найближчим часом, це для них було важливіше за все. Для іудейської культури святкувати дні народження було незвичним. Перша Церква вміщала багато іудей, у них взагалі не було такої традиції, але еліністічние християни (греки і римляни) - відзначали, для них святкувати Різдво було більш звичним. В кінці другого століття це свято згадувався як явище Бога цього світу. У нього входило згадка про народження Ісуса, поклоніння волхвів, хрещення в Йордані і чудо в Кані Галілейській. Саме ці 4 події свідчили про явище Бога цього світу. Їх святкували християни, але східні стародавні християни стали святкувати пізніше, 6 січня. Для християнських іудей не було важливим робити акцент на поклоніння волхвів, а для християн, які звернулися з інших народів - було. Це для них означало визнання і повне повернення до Бога. З третього століття пішло поділ свят: Різдво, День Поклоніння волхвів (для католиків), Водохреща. В Олександрії, вважали, що 6 січня - саме той день, коли народився Ісус. Західні християни встановив 25 грудня, замінили язичницьке свято поклоніння сонцю. Вони взяли цю звичну дату, але додали зовсім інший сенс. Чому саме 6 січня - невідомо. Дату 25 грудня все ж таки встановили Римською церквою, але не всі єпископи з цим були згодні. Україна тоді ставилася до традиції Грецької церкви. Вірменська Апостольська Церква до сьогодні не святкує Різдво, тільки Богоявлення - 6 січня.

Чи є історичні підтвердження, що Ісус дійсно народився?

Часи, коли вчені, історики-атеїсти говорили про те, що Ісус не існував - пройшли. Двадцяте століття - час великих археологічних відкриттів. Прямих доказів немає, але письмові джерела і археологічні є (релігійні та світські джерела в роботах античних бібліографів). Вони згадують Ісуса, як історичну постать. Історію Ісуса написали вже потім Його учні в Євангелії. У 19-20 вв. новозавітні послання подавалися великої критики, але, все одно, факти перегукуються з історичним контекстом, адже згадуються історичні правителі, як Ірод та інші.

Гостя програми зазначила: «Головне не дата, а сенс, ми святкуємо - хто є Христос для нас і як це змінює наше життя, світогляд. Важливо приймати всі події народження Христа, як історичні факти, а не міфи. Я також підтверджую висновки істориків про існування Христа, питання тільки в тимчасових рамках, про які сперечаються ».