Не всі зможуть застосувати знання, отримані на уроках біології, хімії, фізики, та й про логарифми не всі згадають вже через рік після закінчення школи. А ось фінансова грамотність потрібна всім. Як навчити дітей фінансової грамотності, та й самим батькам досягти успіху в цих питаннях, говоримо про це в програмі «Моя дитина - особистість» з ведучою психологом Тетяною Писаренко та спеціальним гостем - Євгеном Тюлькиним, сімейним фінансовим консультантом.

Наша система освіти була конкурентоспроможною до 1991 року. Але з того моменту, як Україна стала незалежною, стало зрозуміло, що попередній напрямок не підходить. Країна повинна переформатуватися, поміняти напрям та змінити підхід до освіти. Полякам вдалося швидко помінятися. Вони знаходилися біля розвинених країн, змогли перейняти їх досвід і змінити систему освіти. А ось в України так швидко відреагувати, на жаль, не вийшло.

Питання фінансової грамотності стали з'являтися у нас лише недавно. І дуже скоро стало зрозуміло, що починати навчання цій науці потрібно мало не з дитинства, зі шкільної лави.

Як було раніше? Дитина закінчувала 11 клас і продовжувала подальшу освіту не там, де вона хотіла, а там, де була така можливість. Звичайно ж, після такого навчання хтось відмовлявся працювати за фахом, а хтось - працював і все життя мучився.

Як зараз? Зараз є різні накопичувальні програми - депозитні рахунки, куди батьки можуть відкладати фінанси для своєї дитини. Це дозволить їй вчитися там, де вона дійсно захоче, а не там - де буде змушена.

В Європі існує практика: при народженні дитини заводити рахунок, куди кожен місяць батьки перераховують якийсь відсоток зі своєї зарплати. В ідеалі - це 10%. Є два варіанти, як це можна робити. Варіант № 1: просто відкладати на рахунок. Варіант № 2: відкладати під складний відсоток. Наприклад, на навчання потрібно 12 тис. доларів. Ділимо цю суму на 16 років (якщо відразу після народження). Виходить, що щорічно батьки повинні відкладати по 21 тисячі, а якщо під складний відсоток, то вийде по 9 тисяч.

Як навчити дитину правильно розпоряджатися грошима?

  1. Особистий приклад батьків. Діти вчаться, дивлячись на своїх батьків. Тому важливо не витрачати всі гроші, а зберігати якусь частину на певну мету. При цьому потрібно, щоб батьки озвучили своїй дитині на що конкретно вони збирають. А після придбання, обов'язково разом порадіти.
  2. Навчання. Дитина знаходиться в великому інформаційному полі. Вона може дивитися передачі, мультики, читати книги, вивчати програми про фінансову грамотність. До речі, у Бодо Шефер є гарний мультик «Пес, на ім'я Мані».
  3. Залучати дитину до вибору продуктів. Якщо є щось незаплановане, нехай дитина сама вирішить, що купити: 3 пачки печива, 2 шоколадки або тортик. Допомагати дитині з вибором через пояснення.

В кінці передачі ведуча підбила підсумок, що питання грошей: де взяти, як правильно витратити, як інвестувати, накопичувати та інше - це те, з чим нашим дітям доведеться жити все життя. Тому краще, якщо вони якомога раніше почнуть пізнавати цю науку.