Що таке гормональний збій? Як пов’язана зайва вага та гормональний збій, що з цим робити? Що таке анемія простими словами? Чи правда, що стан нашої щитоподібної залози залежить від місця проживання? Про це і не тільки в програмі «Медичний контекст» за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/1597891811061844/

 

Гормональний збій – це будь-яке порушення вироблення гормонів, при цьому це може бути, як їх збільшення, так і зниження їх вироблення.

Причини гормонального збою. Їх можна розділити на категорії:

  1. Генетична схильність та спадковість – це те, на що ми не можемо вплинути;
  2. Стрес;
  3. Інфекційні захворювання;
  4. Автоімунні реакції
  5. Спосіб життя: харчування, фізична активність, сон, паління.

Ускладнення гормонального збою залежить від того, яка саме система залучена. Якщо це стрес, то частіше це гіпофіз, гіпоталамус, наднирники, бо саме ця система реагує в першу чергу. І як реакція – виділяється кортизол – гормон стресу, який допомагає адоптуватися в цілому до умов зовнішнього середовища, але якщо стрес продовжується надмірно, то ця система може вийти з ладу.

Діагностика гормонального збою:

  1. Якщо підозрюємо наднирники, то частіше за все перевіряємо рівень кортизолу.
  2. Якщо щитоподібна залоза, то потрібно здати скринінгове на гормон ТТГ.
  3. Якщо статеві гормони, перевіряємо гормони естрадіол та тестостерон.

Як війна впливає на гормональний фон?

Найчастіше реагують гіпоталамус, гіпофіз та наднирники. Це призводить до вироблення кортизолу, іноді в надлишковій кількості. Бо війна це дуже сильний стресовий фактор.

Що робити, щоб ця ситуація найменш негативно вплинула на наш організм?

По-перше, потрібно розмежувати тривожний стан і депресивний.

Тривога – це нормальна реакція, яка допомагає нам зреагувати, захистити себе. Якщо вона не надмірна. Депресія – це вже діагноз. Вона може бути легкою, з якою можна впоратися самостійно або з психологом, та сильна депресія, яка потребує роботи з психіатром та медикаментозного лікування.

По-друге, найчастіше ми маємо справу з легким тривожно-депресивним розладом, при якому потрібно самостійно знімати рівень стресу. Як саме? Завдяки спорту, сну, повноцінному раціональному харчуванню та спілкування з близькими людьми.

Як пов’язана зайва вага та гормональний збій?

Між ними існує цікавий зв’язок. Зайва вага сама по собі може провокувати гормональний збій. В той же самий час гормональний збій може спровокувати зайву вагу. Тому потрібно розбиратися, що тут первинно.

Зайва вага – це дисбаланс між тим, скільки кілокалорій поступають і тими, які ми витрачаємо. Частіше за все ми більше споживаємо, ніж витрачаємо. Виною в цьому малорухомий спосіб життя та надмірна калорійність раціону. Тільки 5% всіх випадків пов’язано з ендокринологічною системою, все інше – це неправильний спосіб життя.

Що таке анемія?

Анемія – це зниження гемоглобіну і/або еритроцитів. Існують різні типи анемій: залізодефіцитна, фолієводефіцитна та Б12-дефіцитна, також є змішаний тип (коли декілька типів одночасно).

Симптоми анемії: слабкість, сонливість, зниження працездатності, порушення якості волосся, ламкість нігтів, заїди біля рота, прискорення серцебиття. При цьому важливо пам’ятати, що анемія лікується завжди препаратами. Харчуванням її не можна лікувати.

Чи залежить стан щитоподібної залози залежить від місця проживання?

Так. У нас є йододефіцитні регіони, де йоду дуже мало. У цьому випадку потрібно додавати до їжі йодовану сіль, тоді проблема буде вирішена.

Які аналізи потрібно здавати для  профілактичної перевірки?

Якщо нічого не хвилює, раз на рік можна здавати УЗД щитоподібної залози та аналіз крові на ТТГ. Якщо є скарги, потрібно звернутися до лікаря, який призначить обстеження і потім лікування.