Після того, як Бог створив першу жінку і довірив цей подарунок чоловікові, Він заснував те, що ми сьогодні називаємо шлюбом. Але шлюбу передує інший етап стосунків: зустрічання, побачення. Давайте це розглянемо, але у контексті Слова Божого. Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко та гостем – ігуменом Діонісієм, священником Православної Церкви України.

У Книзі Буття 2:24 написано: «Так то полишає чоловік свого батька і матір, і стає до своєї жінки. І стануть вони однім тілом». Шлюб – це є велике таїнство, народження окремої сім’ї. І від того, що передує цьому моменту, залежить, чи отримають чоловік та дружина благословення від Бога, чи ні.

А що передує шлюбу – побачення. Побачення – це той проміжок часу, коли молодим людям вдається більше пізнати одне одного. Дізнатися тонкості характеру, інтереси. Саме в ці моменти формуються дружні відносини, де хлопці та дівчата повинні зрозуміти чи їм ця людина цікава, чи зможете з нею спілкуватися. Чи, на жаль, ваші інтереси не збігаються і ви просто лишитеся знайомими.

Звісно, у світських людей все по-іншому: позустрічалися місяць, одружилися, через рік розійшлися. А потім по-новому і по-новому. Це не є правильним, ні Бог, ні церква не ухвалюють таку поведінку. Але якщо молоді люди вирішили зробити все правильно, то їх шанси на щасливе, подружнє життя в рази зростають.

На що треба звертати увагу, обираючи собі супутника життя?

  1. На вік. Зараз молодь починає ходити на побачення, починаючи з 13-14 років. Але це дуже небезпечний вік. Бо дитина вже вважає себе дорослою, хоча такою не являється. І це може закінчитися дуже плачевно. Краще починати зустрічатися після 16 років.
  2. Дуже важливо перед тим, як шукати собі супутника життя, спочатку розібратися у своїх цінностях, бажаннях та баченню на подальше життя. Зрозуміти з чим ти можеш змиритися на все життя, а з чим – ні. А вже після того, як ти розберешся з собою вже можна йти на побачення та придивлятися до другої половинки.
  3. Треба уважно дивитися, як твій хлопець/дівчина поводить себе з тобою та іншими людьми. Можливо навіть влаштувати певний екзамен, щоб подивитися на реакцію.
  4. Важливо, як твій обранець відносяться до своїх батьків та які між ними відносини. Добре навіть напроситися у гості, щоб побачити, які цінності сформовані в цій сім’ї та як живе ця сім’я.
  5. Краще коли кожен раз ви по-різному проводите свої побачення. Сьогодні поспілкувалися у компанії з однієї парою, завтра – у колі друзів, післязавтра – щось ще вигадали. І кожного разу треба аналізувати, чи комфортне тобі з цією людиною, чи все тобі подобається та влаштовує.

Що можна, чого не можна, а що навіть потрібно робити на побаченні? На побаченнях потрібно багато спілкуватися, узнавати один одного, щось разом робити. Коли ви вже заручилися, бо маєте намір одружитися, то можна дозволити обнімання та цілування. А ось інтимне життя дозволяється вже між подружжям, коли вони вступили у шлюб.

В кінці передачі гість підбив підсумки, що до серйозних речей, повинен бути серйозний підхід. А шлюб - це дуже відповідальна справа. Це вагомий крок, свідомий вибір, яке робить людина на все життя.