Сьогодні розглядаємо одне з поширених запитань, а саме: «Що означають слова, «дружини, коріться своїм чоловікам» в Еф. 5:22?». Про це йшлося у програмі «Сторінками Біблії» з ведучим пастором Сергієм Накулом. 

На одному весіллі пастор давав настанову молодятам аж 50 хвилин. Він казав, як коритися дружині своєму чоловіку. А потім поглянув на свій годинник і зрозумів, що часу вже немає. Щоб закінчити свою проповідь, він підсумував вищесказане: «Хлопець, ну ти пойняв, що треба любити свою дружину. Амінь».

«Так коритися чи любити?», - спитаєте ви. Бо багато століть саме цей текст використовували чоловіки, щоб зловживати у шлюбі та маніпулювати своїми дружинами. Посилаючись на Біблію, 5 розділ у Посланні до Ефесян, вони наголошували, що дружини повинні коритися своїм чоловікам. 

Що насправді означає цей текст, нумо розбиратися? 

Щоб краще зрозуміти написане, треба прочитати в контексті: 

«Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому. Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе, щоб її освятити, очистивши водяним купелем у слові, щоб поставити її Собі славною Церквою, що не має плями чи вади, чи чогось такого, але щоб була свята й непорочна! Чоловіки повинні любити дружин своїх так, як власні тіла, бо хто любить дружину свою, той любить самого себе. Бо ніколи ніхто не зненавидів власного тіла, а годує та гріє його, як і Христос Церкву, бо ми члени Тіла Його від тіла Його й від костей Його! Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і будуть обоє вони одним тілом. Ця таємниця велика, а я говорю про Христа та про Церкву! Отже, нехай кожен зокрема із вас любить так свою дружину, як самого себе, а дружина нехай боїться свого чоловіка!» Ефесян 5:22-33

В українському перекладі, у вірші 22 написано: «дружини, коріться своїм чоловікам». Але насправді слова «хюпотасу», яке з грецької переводиться, як «коріться» в оригіналі немає.  Там дослівно написано: «дружини своїм чоловікам, як Господу». Бо цей вірш є продовженням попередньої думки, який починається у 21 вірші: «корячися один одному у Христовім страху». І ось тут дійсно стоїть слово «хюпотасу», яке переводиться, як «коритися». 

Апостол Павло звертається до всієї громади – чоловіків, жінок, багатих, бідних, та саме їм пише, щоб вони корилися один одному. Не виключно дружини, щоб корилися своїм чоловікам. А всі корилися один одному. 

Якщо ви перебуваєте в близьких стосунках з Христом, розумієте, що над вами стоїть Бог, Який вас викупив із попереднього життя (про це йшла мова у попередніх вершах), то тоді потрібно йти назустріч один одному. І це слово «хюпотасу алілойс» - підкорятися або йти назустріч один одному, стає зрозумілим. В церкві можуть виникнути різні ситуації, але якщо, ми це робимо, ми будемо намагатися зрозуміти один одного та мирно розв’язувати різні питання.

Що означає, «підкорюючись в Христовому страху»? У перекладі з єврейської це означає «побожність» та «повага». Це не просто якийсь тваринний страх: «я боюся Христа. Він мене палкою поб’є». Ні. Ти захоплюєшся Христом та побожно схиляєшся перед ним у повазі. І через цю любов, ти скоряєш свою гордість, амбіції перед іншою людиною. 

У Святому Писанні стосунки Бога зі своїм народом описується в різних образах. Яскравий приклад – це стосунки люблячого чоловіка до своєї дружини, яку він кохає. Господь нікому нічого не винний, але Він приймає рішення йти до кожної людини та простягати руки спасіння, зв’язуючи Себе шлюбними обіцянками. Завіт – це ініціатива Бога. 

Тому, коли ми чуємо заклик «підкоряйтеся один одному та йти назустріч один до одного», Він практично і показує, що це означає. І далі ми читаємо: «дружини своїм чоловікам, як Господу». Тобто увага не на покорі. 

Як чоловікам йти на зустріч до своїх дружин? 

Тут йде мова не про тирана, гнобителя, які робить домашнє насилля, не про чоловіка, який має коханку. Ні! Для чоловіка моделлю відносин – є Ісус Христос. А у Нього є лише єдина дружина – церква, яку Він кохає, і якій не зраджує. Бо Христос так полюбив Свою церкву, що віддав Себе за неї. 

Ось такі вимоги до чоловіка. Він не повинен бути гнобителем своєї дружини, або маніпулювати нею та казати, що їй потрібно коритися у будь-яких випадках - ні-ні-ні. Якщо чоловік віруючий, він бере приклад з Христа. І тоді він повинен піклуватися про свою дружину, ставитися до неї, як ставиться Христос та бути вірним.  

В кінці програми ведучий зробив висновок, що завжди важливо розглядати біблійний і життєвий контекст, перед тим, як вносити його до свого життя. І саме тому, що це місто в Біблії люди не розуміли, й виникло багато маніпулювань та страждань.