«Добра і зла романтика», - ось така досить несподівана тема в програмі «Епідемія доброти» разом з капеланом Олександрою Андріяшиною.

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=iqRmHbLG-Mw

Ви можете сказати, що романтика не може бути злою, бо вона у багатьох асоціюється зі словом «ДОБРО». І справді, романтики – це люди, які мають схильність помічати все романтичне, миле, ліричне та добре. Вони зазвичай душевні, позитивні та часто стараються заступатися за інших людей.

Романтики та оптимісти в деяких питаннях досить схожі, але оптимісти можуть бути практичними, зосередженими на задачі, а от романтики більш зосереджені на людях, на тому щоб дбати про них, через те вони часто не замислюються, як це робити ефективно.

Вони спонтанно показують свої емоції, не можуть глибоко аналізувати, часто вони не зовсім пристосовані до життя, не дуже практичні, бо по своїй внутрішній суті вони - творчі особистості. Також романтики вірять в добро, позитив, і ця віра робить їх дуже вразливими, тому що не завжди і не все навколо нас позитивне.

Когось надихає романтична тема, а когось – навпаки може дратувати. 

Люди діляться на дві категорії: на тих, хто живе для себе, і тих, хто живе для інших. Романтиків не можна назвати споживачами, бо вони турбуються про інших. Зараз з тим, романтики часто дуже вразливі.

Вони стараються комусь щось зробити добре, приємне, надихнути, віддати трошки віри, любові та очікують за це вдячності, бо це їх ресурс. На жаль, люди в цьому світі не дуже вдячні, через що романтики страждають і навіть можуть переживати певну травму та розчарування.

Порада іншим людям! Якщо вам романтична особа щось зробила, подарувала, намагалась підтримати, подякуйте їй за це, будь ласка. Навіть, якщо ця річ була вам геть не потрібна. Бо людина намагалася зробити приємне. Якщо ви їй подякуйте, вона й далі для когось буде щось робити, це буде дуже ефективне та корисно. Зрозумійте – романтики нам нічого не винні. Це їх вибір. Тому бути вдячними – це правильно.

Також у романтиків не завжди виходить проявляти свої романтичні почуття правильно. На приклад, він хоче щось подарувати іншій людині – квіти або цукерки – і обирає ті, які йому подобаються. Це нормально. Але іноді це й забирає той ефект романтики та задоволення, бо не всі романтики дозволяють собі провести дослідницьку роботу та дізнатися, які самі цукерки любить людина: з горішками чи без, або може вона їсть тільки чорний шоколад або взагалі він їй заборонений і вони їсть тільки печиво. Романтик дуже старається, бо хоче донести свої почуття, турботу, але без певного дослідження його старання не завжди мають той ефект, на якій він розраховував.

Наприклад, людина захворіла. Що можна зробити? Можна послати СМС-ку з сердечками та побажанням скорішого одужання, або зварити бульйон, збігати в аптеку та подарувати шкарпетки. Романтичні люди дійсно роблять щось приємне, намагаються допомогти, але часто воно не має непрактичної дії. Іншу людину це може дратувати. Вона каже: «Навіщо мені ця листівка, краще зроби щось практичне».

Порада іншим людям! Розмовляйте один з одним. Не сваріться, не ображайтеся один на одного, а спілкуйтеся, бо образитися або когось образити легше за все. Кажіть, що вам потрібно і що може вам допомогти.

Поради романтику:

Якщо ви вирішили комусь написати листівку, ви дуже добре робите, але покладіть разом з тим і щось корисне: теплі шкарпетки, ліки або баночку з варенням. Тоді людина більш оцінне вашу турботу.  Не переживайте, якщо хтось буде невдячний. Досліджуйте інших людей, що їм подобається, що вони люблять, та робіть приємності з урахуванням побажань інших людей. Також досліджуйте, як практично можна допомогти.

На захист романтиків хочеться відмітити, що Бог по Своїх природі теж романтичний. Він створив людину, щоб вона кохала, мала спілкування, насолоди, дітей та інше. Також Він створив різноманіття та неймовірне буйство природи, щоб можна було неї захоплюватися та насолоджуватися. Творчість – це велика частинка романтики, тому коли ми передаємо наші романтичні почуття, нам дуже хочеться, щоб вони були красивими, надихали та були підтримкою для когось, щоб вони викликали приємні почуття.