Наші діти - герої. Вони продовжували своє навчання під час війни в різних умовах - хтось онлайн дома, хтось онлайн закордоном, хтось був вимушений піти до школи в іншій країні та продовжити навчатися. Але прийшло літо. Прийшло для всіх діточок. І де б вони не були, у яких би умовах не зустріли канікули, усі заслуговують на відпочинок та цікаво проведений час. Як це можна зробити незалежно від місця знаходження - поговоримо у програмі "Що робити, якщо...?" з психологом Тетяною Писаренко

Батьки завжди хвилюються щодо літніх канікул: де будуть діти, що вони будуть робити. У мірний час дорослі мали змогу відправити малечу до таборів, або разом поїхати кудись відпочивати, або на усе літо в село до родичів.  

Зараз же всі ці варіанти недоступні, і це вганяє деяких батьків в ступор. Адже, по своїй суті, люди мають таку властивість – перебільшувати. Якщо відпочинок, то він повинен бути крутим та великим. Поїхати на море на 2-3 тижні, або за кордон, або на все літо в гори чи інше місто. І коли цього не має, у багатьох людей таке відчуття, що і відпочинку не має. 

Але зараз у нас інші умови. І в цих умовах треба пам’ятати, що дитинство – є  дитинство. Коли хочеться зняти стрес та відпочити. Тому ці поради хоч трішки дадуть вам і вашим дітям змогу відчути радість таких очікуваних канікул. Де кожен день літа може бути цікавим та корисним. А батьки можуть своїм дітям у цьому допомогти. 

Якщо є доступ в інтернет, зробіть добірку корисних занять онлайн. Можна з ранку подивитися, як робити цікаві аплікації, або вивчити архітектурні стилі, або ще щось. Удень дитина може зробити щось цікаве: поробку з картону, гіпсу, пластиліну, аплікацію, театральну постанову або зайнятися малюванням. 

Якщо дитина щось зробила, потрібно приділити цьому увагу. Похвалити її, обов’язково роздивитися що саме вона зробила та обговорити це. Якщо ви на роботі, зателефонуйте дитині та розпитайте, а краще попросить, щоб вона для вас зробила відео або фото і прислала вам. А ввечері приділіть їй час. 

Знайдіть фільми та мультфільми, які будуть навчати дитину формувати певні стосунки з однолітками, живою природою, тваринами, з батьками, можливо, з братами та сестрами, з бабусями та дідусями. На приклад, гарний мультик «Супер Книга». А також зробіть для дитини добірку добрих книжок, які вона зможе читати. 

Буде добре, якщо ваша дитина буде мати можливість трішки відпрацьовувати. Для школярів важливо відчувати себе частиною суспільства, в якому люди допомагають один одному. На приклад, можна щось зробити для людей похилого віку або матусі, якій важко справлятися з дітьми: робити покупки, вигуляти тваринку, допомогти вийти на вулицю. І за це не обов’язково буде грошова нагорода, бо зараз не у кожного є можливість. Достатньо пригостити дитину чимось смачненьким та подякувати. 

Групуйтесь з іншими батьками, щоб разом займатися та гратися з дітьми. Сьогодні одні батьки можуть погуляти з дітьми на майданчику, завтра – інші, і так далі. 

Навчайте дитину новій спеціальності, професії. Спробуйте зацікавити у формуванні певних звичок та навичок, які їй допоможуть. Можна зайнятися вивчанням іноземної мови, або вчитися шити, або ще щось. 

В кінці програми ведуча підбила підсумок, що для дитини головне – це батьки. Тому у цей час для неї важливо, щоб всі ці активності походили саме від них. Але мудрим дорослим це треба робити обережно – не заставляти дітей, а мотивувати та підтримувати. Тоді й дитина буде довільна своїм відпочинком, й батьки.