Що повинні знати та робити батьки, щоб відпочинок дітей був цікавий і безпечний? Про це йшлось у передачі «Томограма життя» з Надією Куриленко та гостем – Наталею Боковою, начальницею відділення  зв’язків з громадськістю батальйону патрульної поліції у м. Слов’янськ та Краматорськ.

Діти завжди з нетерпінням чекають на літні канікули, бо у них з’являється більше вільного часу та можливостей. Але разом з тим саме у цій час з’являються і додаткові небезпеки. Тому дитину до 5 років не можна залишати саму. А от коли дитині від 5 до 10 їй вже треба розказувати, чому не можна щось робити і які будуть наслідки.

Які головні ризики та небезпеки очікують на дітей під час літньої відпустки?

  1. Зазвичай улітку діти до 5 років випадають з вікон. Жарко. Батьки їх відкривають. І діти, спираючись на анти москітну сітку, випадають. Щоб цього не трапилося треба на вікнах ставити замки.
  2. Спілкування з незнайомцями. Батьки повинні донести до дитини правило, що ні в якому разі не можна спілкуватися з незнайомими, а тим паче кудись з ним йти. Навіть, якщо це працівник пошти, навіть, якщо це знайомий батьків. Обов’язково треба зателефонувати батькові або матері, все розказати та чекати на їхнього дозволу.
  3. Небезпека на дорозі. Діти катаються на велосипедах, самокатах, гіроскутерах та ін. Часто перемішується через дорогу. Тому треба проговорити з дитиною правила руху на дорозі. А ще краще кататися на всіх цих засобах у паркових зонах та використовувати шоломи, наколінники та налокітники.
  4. Літні табори та булінг. Для когось табори – це щастя, нові друзі, а для деяких дітей це - неабиякі випробування та цькування. Що робити в такій ситуації? Дитина повинна розуміти, що ніхто не має право так робити стосовно неї та вона не має права так робити проти когось. Кожна людина має право захищатися. Тому дитина повинна звернутися за допомогою. Спочатку до кураторів закладу, а потім до батьків.
  5. Соцмережі та телефони. Звичайно дитині хочеться виставити фотки та розповісти про себе, де вона та що робить. Треба пояснювати дитині, що не треба в соцмережах виславляти свою інформацію та розповідати якісь подробиці з життя. Якщо ви їдете у відпустку, то краще розмістити фото вже після повернення. Також в друзі треба додавати лише перевірених людей, яких діти добре знають.

Поради батькам:

- По-перше, якщо ви висунете перед дитиною багато заборон, то дитина почне бунтувати. Тому нехай під забороною буде лише те, що дійсно важливо.

- По-друге, погано, якщо дитина мовчить через страх покарання. Краще, коли дитина розповідає, бо є рівень довіри. Доросли не можуть захистити від усього свою дитину, але вони можуть навчити її, що робити в тій чи іншій ситуації.

- По-третє, дитина завжди має право просити про допомогу безпосереднє в офіцера поліції або зателефонувати 102. Саме дитина може ініціювати спілкування. А от від виконання прохань людини у формі, вона може відмовитися.

На останок, ведуча підбила підсумок, що літо – це гарна пора. І діти дуже люблять її. Тому краще, коли воно запам’ятовується лише гарними моментами.