Що є фундаментом Десяти заповідей, без якого вони лише набір етичних релігійних правил? Який є зв’язок Десяти заповідей з першим розділом книги Буття? З яких основних частин складаються Десять заповідей за версією Господа Ісуса? На ці та інші запитання ми спробуємо відповісти в програмі «Сторінками Біблії» з пастором Сергієм Накулом.

Якби зробили опитування людей на тему: «Чи знають вони Десять заповідей?», то скоріше за все деякі люди скажуть, що «ні», дехто може назвати лише декілька з них, і тільки невелика частина опитуваних зможуть назвати всі заповіді. Але навіть, якщо вони й знають їх, то це зовсім не означає, що людина розуміє на якому фундаменті вони побудовані. А це – найголовніший ключ до їх розуміння та виконання.

На що потрібно звернути увагу:

  • Починаються ці заповіді з найголовніших слів: «Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю з дому рабства» (Вихід 20:2).Тобто ці заповіді мають сенс лише після того, як людина поставить Бога в центр свого життя. Коли вона визнає Його своїм Богом та Спасителем.

Чому це так важливо? Тому що саме на цьому будувалася брехня змія в Едемському саду, коли він запропонував першим людям – Адаму та Єві перестати слухати Бога й самим стати як боги та самостійно вирішувати, що є добром і що є злом. Як ми знаємо, вони повірили в цю брехню, і навіть зараз ми бачимо трагічні наслідки цього обману. Тому так важливо дати Богу законне право зайняти центральне положення в нашому серці та житті. Бо Він наш небесний Батько і створив нас для того, щоб ми насолоджувалися спілкуванням з Ним та один з одним.

  • Ще один важливий момент для розуміння Десяти заповідей. Вони починаються з благодаті. Господь спочатку звільняє Свій народ з рабства, а вже потім через Мойсея дає людям Свої заповіді. Бог не прийшов до Свого народу у Єгипет і не сказав: «Ось вам Десять заповідей, і якщо ви зможете їх виконати, тоді Я вас спасу». Ні, Він не дає ці заповіді, як умову їх спасіння.

Що Він робить? По Своєї благодаті та любові Він виконує обіцянки, які Він давав Аврааму. Він спочатку спасає Свій народ, а вже після цього дає їм Десять заповідей, щоб вони їх виконували. Не для того, щоб вони отримали спасіння (тому вони вже спасенні), а для того, щоб вони, як вільні люди, спілкувалися з Богом та один з одним згідно з Його задумом.

 

Ісус у Новому Заповіті розділяє заповіді на дві частини:

  • Одна частина заповідей відносяться до того, як нам любити Бога, який є Спасителем.
  • Друга частина відноситься до того, як нам любити свого ближнього.

Ось з цього розуміння прочитаймо ці Десять заповідей:

«Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю з дому рабства. Хай не буде тобі інших богів передо Мною! Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей. Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно. Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його. Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі! Не вбивай! Не чини перелюбу! Не кради! Не свідкуй неправдиво на свого ближнього! Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!» (Вихід 20:2-17).