Всі ми періодами переживаємо важкі часи. Тому стреси та депресії це не щось нове для нас. Але разом з тим з ними варто боротися. У програмі «У медичному контексті» разом з Недбайло Ольгою поговоримо про депресії й стреси та про боротьбу з ними.

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=Pz8wJHgjt8Y

Депресія – це психологічне порушення, яке характеризується втратою смаку до життя. При цьому людина не відчуває в собі енергії, у неї постійна хандра, в’ялість та поганий настрій. Але, на жаль, коли людина знаходиться у депресії, вона не завжди, може її помітити.

Яка різниця між депресією та стресом?

Стрес і депресія – це дуже різні речі. Стрес – це незадоволена потреба: фізична, емоційна, духовна, фінансова. Тобто, коли людина не може задовольнити свою потребу, вона починає відчувати стрес. А ось депресія – це вже зміни у комплексному сприйняттю цього світу. У людині змінюється: її світогляд, особисті враження і то, як вона дивиться на цей світ.

Симптоми депресії: постійна втома, поганий настрій, головний біль, людина не може і не хоче нічого робити. У неї не має бажання діяти. Їй хочеться залишитися вдома і не з ким не спілкуватися. Але в залежності від депресії ці прояви можуть змінюватися.

Як відрізнити депресію від звичайного напруження?

Коли людина знаходиться у депресії, їй дуже складно подолати свій неробочий стан. Стрес – це, коли людині важко, вона обурюється, але може щось робити, боротися з якимись негараздами. Під час депресії людина упокорюється своїй безпорадності та вже не може боротися.

Які фактори можуть сприяти розвитку депресії?

Соціальний фактор. Війна викликає у людей стрес, а затяжний стрес може призвести до депресії. Звички. Якщо людина звикає приймати алкоголь, наркотики, то це також буде впливати на її самовідчуття та призведе до депресії. Харчування та режим сну. Коли людина не правильно харчується або лягає спати після 23 годин, її біологічні ритми порушуються і таким чином змінюється хімічний процес в організмі. Це також може викликати хімічну депресію.

Професійні підходи від лікування депресії?

При хімічній депресії  рекомендується медикаментозне лікування. При складній депресії, яка може тривати 2-3 роки рекомендується комбіноване лікування: препарати, які призначає психотерапевт та консультації з психологом, які допомагають людини зрозуміти, що з нею відбувається.

Як можна запобігти депресії та знизити рівень стресу?

Нормалізувати сон та харчування. Регулювати час у соцмережах. Займатися спортом. Приділяти час для улюбленої справи чи хобі. Практикувати до себе доброту та прийняття.

Як діти переживають стрес та депресію? Що робити батькам?

Діти знаходяться під впливом своїх батьків. Якщо у дорослих є психологічні проблеми, проблеми зі здоров’ям, фінансові чи у спілкуванні з іншими людьми, і вони не можуть це подолати самостійно, то це навантаження переймають на себе діти. Малеча не усвідомлює всього, але вони просто “беруть” на себе стани своїх батьків і починають відчувати спочатку стрес, а потім і депресію – тобто те саме, що і дорослі.

Щоб дитина легше переживала своє кризове життя, батькам потрібно подбали про своє власне здоров’я, забезпечення та всі сфери життя.