У похмурі, сірі дні, коли за вікном природа заснула, нам потрібно прикладати ще більше сил, щоб знайти натхнення. Чи це можливо? Де його шукати? Про це йшлося у програмі «Зцілення любов’ю», ведучої психолога Тетяни Писаренко.

Це шалено-швидке століття вносить в наше життя свої корективи. Ми постійно поспішаємо, постійно віддаємо енергію, прагнемо усіма силами досягти мети та боремося за результати. Але як часто буває, коли досягаємо поставлених цілей, розчаровуємося. Бо в цих перегонах, в цій боротьбі, ми забуваємо просто жити, просто насолоджуватися моментами та радіти. Адже наше життя почнеться не десь там, воно вже йде і потрібно жити тут й зараз. Тут виникає питання: «Де знайти сили для радості? У чому шукати натхнення та сили, щоб насолоджуватися кожним днем?»

У кожного з нас свої джерела натхнення. Натхнення живе:

  1. У природі. Кожна пора року дивовижна та прекрасна. Але через суєту, постійний поспіх, безперервне спілкування і бажання бути в курсі всіх подій і новин, ми не помічаємо цього. Ми не бачимо, як листя на деревах змінюють колір, як розростаються чагарники, які гарні квіти. І навіть взимку, коли природа начебто засинає, вона стає витонченою. Порада: по можливості робіть піші прогулянки, спостерігайте, що відбувається навколо вас і вдихайте аромати природи, незалежно від того, чи сонечко, чи ні. Ви будете наповнюватися радістю та натхненням.
  2. У людей, які вам дорогі. Натхнення живе в їх усмішці, в їхніх очах, в їх обіймах та присутності. Порада: приділяйте час вашим близьким та рідним людям: спілкуйтеся, веселіться, діліться таємницями, щось робіть разом та ін.
  3. У чашці улюбленого напою. Багато людей не дозволяють собі зупинитися і просто насолодитися цією миттю. Порада: хоча б 1 раз в день випийте ваш улюблений напій не поспішаючи, смакуючи кожним ковтком. Відчуйте щастя на смак.
  4. У гарній музиці. Порада: ми можемо слухати гарну музику, коли чимось займаємося. Музику, яка не буде нас відривати, а навпаки – буде нас надихати.
  5. В улюбленій роботі або улюбленому хобі. Погано, коли є перекіс. Коли ми працюємо заради грошей і у нас не залишається часу займатися тим, що приносить нам радість. Порада: виділяйте час на те, що вам подобається: малюйте картини, вишивайте бісером, в'яжіть, створюйте де купаж і ін. Робіть те, що, можливо, не буде приносити вам дохід, а можливо і буде. Але що точно буде приносити вам радість.

Психолог побажала: цінувати кожну мить життя, берегти стосунки з близькими, насолоджуватися природою, приділяти час, щоб побути наодинці та зібратися з думками, і перевірити свої орієнтири. Тоді натхнення буде проявляється у вигляді нашого настрою, нашого ставлення, нашого бажання зробити щось круте. І таким чином ми зможемо приносити користь іншим людям.

Наостанок, ведуча запропонувала кожному написати 20 пунктів речей, які приносять вам радість, та робити їх по черзі, розфарбовуючи ваше життя яскравими моментами, щоб з'явилося натхнення та нові сили рухатися вперед.

 

RadioM