Ернест Хемінгуей якось сказав: «Щоб прожити щасливо життя, потрібне гарне здоров'я і погана пам'ять». А що являє собою пам'ять людини? І що говорить про нашу забудькуватість Біблія? Про це йшлося у програмі «Practical Bible» з ведучим - Дмитром Ігнатенко та експертом - Андрієм Барило.

Цікаві факти про пам'ять: великий полководець - Олександр Македонський знав в обличчя і на ім’я 20 тис. своїх солдатів. Чемпіон світу з шахів - Олександр Альохін одного разу в сліпу зіграв одночасно на 40 дошках. Він грав протягом 20 годин і пам'ятав по пам'яті всі ходи. Шахіст Магнус Карлсен пам'ятав тисячі партій: хто з ким зіграв і які ходи робилися. Є багато християн, які знають всю Біблію напам'ять. А це 66 книг.

А ще у світі є кілька десятків людей, які пам'ятають абсолютно все до секунди з самого свого народження: хто в чому був одягнений, хто що сказав. І при всій своїй геніальності, дивно те, що ці люди нещасні. Тому що крім радісних моментів, вони пам'ятають біль, образи, неприємні розмови та ін.

Отже, хороша пам'ять - це благо для людини або зло? Сама по собі пам'ять - це величезне благо для людини. А ось злопам'ятність - це зло, бо робить людину нещасною. Тому потрібно погане прощати та забувати, а добре пам'ятати. Це ж підтверджує і Біблія, що людям властиво забувати погане і пам'ятати гарне.

Види пам'яті:

  1. Професійна пам'ять.
  2. М'язова пам'ять.
  3. Образна пам'ять.
  4. Емоційна пам'ять.

Що потрібно пам'ятати? Свою країну, народ, своє походження, свою історію, батьків, добро, яке тобі зробили інші люди, то, що для тебе важливо, професійні навички та Христа. У церквах є навіть традиція, раз на місяць робити Причастя, щоб віруючі не забували про страждання Ісуса Христа.

Як розвивати пам'ять?

  1. При запам'ятовуванні використовувати асоціативний ряд.
  2. Завжди пропускати текст через осмислення та розум.
  3. Емоційно його пережити.
  4. Прийняти вольове рішення «я вивчу».
  5. Вести здоровий спосіб життя та правильно харчуватися.

У Біблії також є способи, як розвивати пам'ять: записати важливу інформацію на одвірках дверей, на пам'ятному одязі, щоб текст завжди був перед очима. Також вони трепетно ​​ставилися до видимих ​​символів: камінню, які вони винесли з моря, яке розступилося, храму та ін. А новозавітні християни свято шанують свої свята, на яких вони згадують ту чи іншу важливу подію. А також читають Біблію.

В кінці передачі ведучий зробив висновок, що пам'ять - унікальна річ. Вона здатна оновлюватися, якщо нею займатися, і відмирати - якщо людина нічого не робить. А ще пам'ять збагачує життя людини та приносити їй радість й задоволення.