Що нам дає Великий піст? Для чого ми постимось? Відповіді на ці та інші питання шукали в програмі "Сторінками Біблії" з пастором Сергієм Накулом в ефірі РадіоМ.

Велиикий піст — головний тривалий піст в християнських конфесіях — православ'ї, католицизмі, мета якого полягає у приготуванні до святкування Великодня. Встановлений на знак наслідування Ісусу Христу, який постився у пустелі сорок днів. Тривалість Великого посту так чи інакше пов'язана з числом 40, однак фактично залежить від правил обчислення, прийнятих в конкретній конфесії.

Вато зазначити, що піст – це поєднання духовного та фізичного, але часто люди вважають, це тільки відмова від деяких продуктів. «Період великого посту – це підготовка, переосмислення своєї гріховної природи та залежності від Бога», - зазначив гість програми.

Навіщо тоді відмовлятися від їжі?

Господь через Мойсея у давнину говорив до свого народу «не хлібом єдиним буде жити людина, але всяким Словом, що виходять від Господа».

«Піст треба для того, щоб наблизитися до Бога, поставити Його на перше місце, а потім все інше, тому що ми частіше залежимо від їжі та інших речей ніж від Нього. В цей період часто футблогери чи медіа пропонують тільки пісне меню, але це більше про здоровий спосіб життя», - пояснює пастор.

Ціль біблійного посту – смирення перед Богом фізично та відмова від їжі. Також є різні види посту – часткова відмова від продуктів, до яких є більша залежність (наприклад, солодке чи м’ясне) чи від різних насолод.

Нагадаємо, що Великий піст постановили традиційні церкви, про це немає конкретного повеління в Біблії. Біблійний піст – це відмова від їжі на деякий час, духовні практики та зміна поведінки на краще (справи милосердя, удосконалення характеру і т.п). В центрі посту має бути Бог, тоді це не буде голодування. Також у посту важливо відмовитись від того, що краде час та відволікає від пізнання Бога (соціальні мережі, комп’ютерні ігри тощо).

Подумайте від чого вам особливо важко відмовитися та спробуйте себе в цьому обмежити на чай посту. Хай ваш пост буде усвідомленим та наблизить вас більше до Бога!