Розмова піде про чесність. Чи можна бути абсолютно чесним в наш час? І чи потрібно бути абсолютно чесним? Про це йшлося у програмі «Practical Bible» з ведучим - Дмитром Ігнатенко та експертом - Андрієм Барило.

Соціологи в різних країнах провели експеримент на чесність. Вони взяли прозорі футляри, в які поклали 13.45 доларів, візитку з ім'ям власника, адресою та електронною поштою, ключ і список покупок. Всього було "втрачено" близько 15 тис. гаманців. І виявилося, що найбільший відсоток повернення цієї речі був в Польщі, Норвегії, Швеції та Нідерландах. А найменший відсоток - в Малайзії, Китаї та Пакистані.

Результати дали привід задуматися про те, як підготовлено суспільство до тієї чи іншої проблеми. Вчені зробили висновки, що більш чесні люди проживають в суспільстві, де вища мораль, а менш чесні, де суспільство побудоване на законі. У них же в законі немає вказівки, що кожна людина, яка знайшла на вулиці річ, зобов'язана повернути її власнику? Ні, тому вони зі спокійною совістю залишають знахідку собі, не дивлячись на те, що в гаманці є всі контакти власника.

В інтернеті є кілька висловлювань з приводу чесності. Ось лише кілька з них. Чесність - це одна з основних людських чеснот, моральна якість, яка містить в собі правдивість, принциповість та вірність. Чесність - це коли хотів відповісти, а сказав правду. Чесність - це найкраща поезія.

При цьому потрібно розрізняти два поняття: «правду» та «істину». Адже, як то кажуть, правда у кожного своя. А ось істина - одна та вона не змінюється. Одна людина якось сказала, що істина - це правда приправлена ​​любов'ю. Адже однією тільки правдою можна вбити людину, нашкодити їй, морально задавити. Найбільший приклад можна побачити у Бога. Коли Він говорить, Він завжди дає вихід. Це і є істина з любов'ю.

Також є неправда для порятунку та неправда для своєї вигоди, щоб їх розрізнити потрібна мудрість. Одна справа, коли своєю брехнею ти рятуєш життя іншої людини та інша - коли ти обманюєш, лукавиш для свого збагачення.

Психологи виділяють 3 причини, чому люди говорять неправду: 1. Щоб щось отримати. 2. Щоб чогось уникнути. 3. Фантазія. Фантазія нешкідлива, за нею людина може приховувати свої тривоги, страхи, бажання, брак чого-небудь. Тому завжди потрібно розбиратися, чому нам або іншій людині зручніше збрехати, ніж сказати правду. Що ховається за нашою брехнею: гордість, скривдженість, страх, користь, незадоволеність або щось інше? І обов'язково потрібно опрацьовувати ці причини, щоб від них позбавлятися.

Безумовно в сучасному світі правда не береться за основу основ. Правда невигідна, не цікава. Люди не будують відносини один з одним на правді. Люди часто схили обманювати та готові бути обдуреними, лише б піти від розв’язання якихось проблем.

В кінці передачі ведучий зробив висновок, що, незважаючи ні на що, все одно вигідніше, легше, зручніше, комфортніше жити чесною людиною, ніж постійно плутатися що ти кому сказав. Також важливо триматися принципу - не вкорінюватися у брехні, щоб не було гріх на гріх. Найкраще в цьому допомагають громади, церкви. Адже, якщо маємо спілкування між собою, то Кров Ісуса Христа омиває нас від усякого гріха.