Чи може наука пояснити все? На жаль, ні! Адже науковці спостерігають та вимірюють те, що відбувається та існує в даний проміжок часу. А деякі істини та теорії лежать у площині людської віри. Гість програми «Духовні поради» - науковець та богослов Сергій Головін.

Доктор філософії, магістр гуманітарних наук та природознавства наводить цікаві факти про Біблійну модель Всесвіту та розглядає найбільш актуальні питання атеїстів.
«Звідки пішла людина?» Запитують люди в тих, хто заперечують теорію Дарвіна. А ще додають «Якщо Бог першопричина всього – то звідки взявся сам Бог?»

Ідеї Дарвіна про те, що людство пішло від мавп, не знайшли підтвердження ні в археології, ні в антропології, ні в палеонтології, розповідає науковець. Біологи в наш час навіть не говорять про теорію Дарвіна як про науковий метод. Всі його висновки розвіюються.
В науці свого часу з’явився рух Розумного Задуму, який об'єднав не лише науковців-християн, але й атеїстів, які, не віруючи в Бога, визнали існування Розумного Задуму, тому що без цього вивчати Всесвіт було б нелогічно.
Вже з кінця XIX століття багато вчених сумнівались у теорії Дарвіна, з цієї причина з'явилась течія «Покроковий креаціонізм». Науковці постали перед вибором: або вірити в Біблію, або ж в інші космологічні міфи. Біблійна космологія, яка пояснює виникнення Всесвіту, найбільш досконала з погляду науки.
Якщо щось існує зараз, значить воно існувало завжди? «Ніщо» не може народити «щось». Бога неможливо побачити чи виміряти, але можливо спостерігати та виміряти Всесвіт.
Науковці довели, що Всесвіт мав початок, а далі вже питання віри – як він виник (або Теорія Великого вибуху, або Творець).
Біблійна модель створення світу найбільш обґрунтована й не суперечить законам природи. Світ виник в початковий момент часу. Простір, час та матерія з'являються одночасно: «Бог створив небо та землю». Далі – енергія: «Хай буде світло». Потім одиниця виміру – день, та системи обчислення – Сонце та Місяць.

Крім наявності у світі простору, часу, матерії та енергії, яких раніше не було, існують інші наукові аргументи на користь існування Бога. Серед яких:
1. Організація та порядок у світі.
2. Існування розумних істот.
3. Життя не могло виникнути з неживої матерії.

У Біблії можна знайти відповіді на складні питання про Всесвіт та людське життя навіть атеїстам та науковцям.