Вікторія Потаскалова, кандидат медичних наук, доцент кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного медичного університету імені Богомольця, лікар-психіатр, психотерапевт в програмі «Психологічні посиденьки».

https://www.youtube.com/watch?v=xkCKHCWcPZk

В наш час люди вже краще ставляться до психіатрів та психологів, але все одно існують деякі стигми, які заважають людям вчасно звернутися до фахівця за допомогою. І ось лише деякі з них:

Стигма № 1: «Я ж не псих, чому ж мені йти до психіатра! Я ж не псих, чому ж мені йти до психолога!»

Розвінчання міфу: це ще пострадянське кліше, коли взагалі було соромно бути не таким, як всі. Але ми живемо в іншій реальності, коли люди користуються протезами, щоб нормально жити, а не сидіти вдома. Коли люди лікують депресію, ПТСР розлади, тому що хочуть нормально, повноцінно жити, а не ховатися від життя.

Стигма № 2:  Люди бояться, що будуть записи, які у майбутньому не дадуть їм влаштуватися на роботу, або їм буде соромно перед родиною, друзями, колегами.

Розвінчання міфу: це також пострадянщина. Насправді чого вам потрібно очікувати, так те що вам призначать лікування, яке покращить ваш стан та якість життя.

Чому безпечно звертатися до психіатра?

  • Що лікарі в Україні переходять на електроні звітності та документації. Але те, що записує психіатр та психотерапевт крім нього самого – тобто лікаря, що вносить ці дані ніхто не побачить. Так, лікар заповнює дані, але ця інформація лише для нього.
  • Жодна людина, навіть наказ головного лікаря не дає право розголошувати вашу інформацію, - бо це є лікарською таємницею.
  • Навіть якщо людина перебуває в стаціонарі у відділенні психіатричної лікарні, виписку не надають на руки. Інформація нікуди не розголошується. Тобто на роботі ніхто не буде знати де ви були, якщо тільки ви самі про себе все не розповісте.
  • Зараз не обов’язково мати направлення до психіатра. Достатньо само звернення. Будь-хто може прийти до психіатра без попереднього звернення до сімейного лікаря.
  • Буває ситуація, коли людина стоїть на обліку в психоневрологічному відділенні. Це суто окрема служба – психоневрологічні диспансери. Але знову ж таки інформацію про стан здоров’я отримує тільки пацієнт.

Що вам потрібно знати:

  1. Щоб отримати дозвіл на зброю, водійські права або влаштуватися на роботу люди мусять принести сертифікат від лікаря психіатра та нарколога. Тільки в цьому випадку буде братися інформація: чи перебуває ця людина на обліку, чи ні; чи може людина бути допущеною до цієї роботи, чи ні. Бо деякі професії щільно пов’язані з безпекою. На приклад, не може людина керувати потягом, якщо у неї епілепсія.
  2. Для полегшення стану можна звернутися до будь-якого лікаря. Якщо стає добре, то добре і не має сенсу йти далі. Але якщо призначене лікування не зовсім відповідає патологічному стану, то скоріше за все не те лікується. Розлади психоемоційної сфери повинен лікувати фахівець. Який, як ми писали вище, назначить вам лікування і при цьому збереже вашу таємницю.

З цього можна зробити висновок, що звертатися до психіатра та психотерапевта – це абсолютна безпечна зона для людини.