Чи є Бог насправді? Чи всі аргументи розбиваються о скелю науки після розмови з освіченим атеїстом? Чи може є реальні аргументи, які ми можемо застосовувати у розмові? Про це йшла мова в програмі «Біблійний погляд» з єпископом Миколою Савчуком та ведучим Андрієм Копиловим. 

Біблія безперечно каже, що Бог існує, і всі християни в це вірять. Але яким чином ми можемо донести цю думку до людей, які сумніваються? 

Невіруючих людей умовно можна розділити на 2 категорії: 

  1. Агностиків – людей, які думають, що напевно хтось або щось там є. Але при цьому обирають собі найлегший шлях – відсторонення та вважають, що цей хтось або щось, не має до них жодного відношення. 
  2. Атеїстів. Ця аудиторія є складнішою, тому що атеїст впевнений, що нічого немає і переконувати його немає сенсу. 

Тому єпископ радить: краще спілкуватися на духовні теми з людьми, які замислюються, шукають та хочуть щось взяти для себе. Та не витрачати час, щось доказуючи та аргументуючи, на людей, яким це не потрібно. 

Всі докази існування Бога діляться на дві великі групи. 

  • Докази логіки. Бо аргументи - логічні.
  • Особисті переживання. 

Розгляньмо аргументи з позиції логіки, чому я вірю, що Бог – є Творцем всього

Доказ № 1. Доказом цього є краса та упорядкованість всього нашого всесвіту. Прекрасний світ та складні природні об’єкти не могли виникнути з пустоти. Хтось мав дати цей старт та з’єднати всі сукупності систем. Коли ми дивимося на годинник, ми не сумніваємося, що його зробив майстер. Хоча у світі є набагато складніші механізми, наприклад, людське око або взагалі наше людське тіло. Тому, дивлячись на всю систему, ми розуміємо, що за створенням Землі стоїть геніальний Майстер, Який все з’єднав воєдино. 

Доказ № 2. Будь-який наслідок має причину. Не буває чогось, що не мало передумов. Тобто у всіх тих процесів, ланцюжків має бути перша ланка. Той, хто все це запустив. Має бути Першопричина - Бог. Хто був до часу, до першої секунди? Хто все це запустив? Так, є люди, які вірять в теорію «великого вибуху», що після нього з’явилася матерія. Тоді до них запитання: «Що вибухнуло напочатку? Хто це підпалив, що воно вибухнуло?»  

Доказ № 3. Моральний закон, який знаходиться всередині кожної людини. Німецький філософ Іммануїл Кант сказав: «Є речі, які мене дивують і наповнюють моє серце трепетом: це зоряне небо наді мною, вся краса всесвіту та моральний закон всередині мене». Коли ми подивимося на весь світ, ми побачимо, що всі люди майже рівномірно мають плюс-мінус однакові розуміння добра і зла. Всі плюс-мінус керуються однаковими нормами, що вбивати – це зло, і що робити якісь діла милосердя – це добро. Це підштовхує до розуміння того, що хтось в нас всіх це розуміння вклав. 

Особисті переживання або суб’єктивні причини, чому людина вірить у Бога

Доводити маленькій дитині, що мама існує не потрібно, бо вона з нею спілкується кожен день та має близькість. Або людині, яка дихає повітрям, не потрібно доводити, що є повітря, бо вона цим живе. І навіть, якщо хтось їй скаже, що повітря не існує, вона відповість: «Чекай, а чим я тоді дихаю». Це і є суб’єктивний досвід. Так само із близькими стосунками з Богом. Коли людина вірить, що Бог існує, вона починає з Ним спілкуватися і бачить у своєму житті, як Господь відповідає і діє.

В кінці програми ведучий підсумував, що віруючим людям не потрібно боятися науки. Навпаки – віра і наука один одного доповнюють, бо тоді ми починаємо бачити найскладніші процеси, якими керував Бог, створюючи цей Всесвіт. Навіть є такий вислів: «Коли ми говоримо про віру, Бог стає на початку шляху, а коли говоримо про науку – ми приходимо до Бога у кінці шляху».