На прикладі героїні Старого Заповіту - Естери розглянемо різні аспекти посту. Про це йшлося у програмі «Погляд на вічне» з ведучою Надією Куриленко та гостем – архімандритом Діонісієм, священником православної церкви України.

Піст завжди був невіддільною частиною юдеїв, учнів Ісуса та всіх християн. Герої Старого, Нового Заповіту та віряни перед тим, як прийняти важливе рішення моляться та постяться. На прикладі героїні Старого Заповіту цариці Естер ми розглянемо його різні аспекти.

Всю історію можна перечитати в Старому Заповіті у Книзі Естер. А зараз тільки короткий переказ. «Заздрісний Аман вирішив знищити весь юдейський народ і навіть отримав на це дозвіл царя. У той час дружиною правителя була юдейка, на ім’я Естер. У неї не було влади без дозволу підійти до царя та попросити про допомогу. За це їй загрожувала страта. Але Естер не могла залишитися осторонь. У неї боліло за свій народ, так само як болить і нам. Нас також хочуть знищити, як хотіли знищити народ юдейської цариці. 

Щоб зберегти свій народ і переконати царя, Естер була потрібна Божа підтримка. Тоді вона переказала своєму народові: «Збери всіх юдеїв, що знаходяться в Сузах, і постіть за мене, і не їжте й не пийте три дні, ніч та день. Також я та дівчата мої будемо постити так, і так прийду до царя, хоч це не буде за законом. А якщо я загину, то загину» Естер 4:16.
Після посту Естер пішла до царя, хоча цього зазвичай не можна було робити. Цар схилився до неї та видав новий наказ, в якому дозволив юдеям оборонятися та мститися своїм ворогам. Завдяки цьому вони змогли захиститися та знищити близько 70 тис. своїх ворогів. На згадку про цю подію у юдеїв з’явилося свято – Пурім, яке вони святкують дотепер».

Ось так Господь через піст допоміг зберегти цілий народ. А ми можемо зробити деякі висновки:
Піст – це насамперед, духовна справа. Так це утримання від певної їжі або взагалі від їжі, деякі люди навіть утримується від води. Але найголовніше у пості - його духовна складова – покаяння, усвідомлення своїх гріхів та переміна свого життя. 
Піст беруть на деякий період, перед якось важливою подією в житті, щоб отримати Божу прихильність та благословення.
Не завжди після посту буде як ми хочемо, і нам треба прийняти Божу волю. В людському розумінні було б краще, якщо цар анулював свій перший указ. Але він видав новий указ, в якому дозволив юдеям оборонятися.  
Не можна сказати, що постом ми вимагаємо щось від Бога, щоб Він зробив так, як ми хочемо. Господь завжди залишається Святим. Але через піст Він дає силу та здійснює Свою волю, як люблячий Батько. 

У Біблії дуже багато прикладів дієвих постів. Ось лише деякі з них:
Мойсей постив 40 днів – не їв та не пив, бо мав контакт з Богом на горі. Після чого було написано на скрижалях 10 заповідей. 

Ілля 40 днів постів, після чого отримав Божу відповідь. 
Давид мав 7-денний піст, коли хотів, щоб вижило його дитя. Але Господь забрав хлопчика. Цар розумів чому Бог так вчинив, прийняв це та прославив Його Святе Ім’я.
Мешканці Ніневії тримали піст, коли Іона переказав Божу волю – що на них чекає знищення. Саме покаяння та піст змінили хід історії. Бог зглянувся та залишив їх. 

Ісус Христос перед Своїм земним служінням тримав 40-дений піст, після чого на Нього зійшла сила. 
Апостоли також знаходилися довгий час в постах та молитвах, особливо, коли треба було приймати якесь важливе рішення. На приклад, перед місіонерськими походами, щоб отримати від Бога захист та благословення. 
Як правильно підготуватися до посту та як з нього виходити? Адже іноді буває, що починається піст, а людина вже на 2-й день не витримує. 

Перш ніж розпочати піст, треба зрозуміти свій фізичний стан. Бо є люди, які мають хронічні хвороби. Таким християнам в плані їжі піст може бути протипоказаний. Також треба брати до уваги навантаження. Коли людина працює на якісь фізичній або розумовій роботі, вона не може не їсти. 

Окрім їжі є також й інші пости. Коли ми можемо відмовитися, на приклад, від гаджетів або від перегляду якихось розважальних телепередач та зробити акцент на читані Біблії та молитов. Це теж буде вважатися постом.
Виходити з посту треба поступово. Не можна відразу наїдатися калорійною їжею, бо це нашкодить організму. Плавно треба входити в піст та плавно виходити з нього. 

Поступово збільшувати читання Біблії та молитов, щоб відразу не зробити велике навантаження і також поступово зменшувати. Бо це також навантаження, яке впливає, як на духовний, так і на фізичний стан. 

В кінці програми ведучі підбили підсумок, що піст Естери актуальний і зараз для нас – українців. Бо нам теж загрожує знищення від людини. Тому ми постійно молимося та постимося, щоб війна скоріше закінчилася та Україна перемогла. Але розуміємо, що усе у Божих руках.