Як поєднати такі поняття, як «мода» та «церква»? Чи можуть віруючі люди дотримуватися моди, чи не буде вона віддаляти їх від Господа? Як зберегти баланс та де шукати орієнтири? Про це йшлось у програмі «Practical Bible» з Дмитром Ігнатенко, гість – експерт, Андрій Барило.

У словнику написано, що слово «мода» походить від латинського слова «модус» та позначає – міру, образ, спосіб, правило, сукупність звичок, цінностей та смаків, прийнятих в певному середовищі в певний час.

Про моду існує багато цитат та прислів'їв. Ось тільки декілька: «Мода – настільки нестерпний різновид потворності, що доводиться її міняти кожні пів року». А Коко Шанель говорила так: «Ніщо так не старить жінку, як занадто багатий костюм». І найвідоміший – «Зустрічають по одягу, а проводжають по розуму».

У Біблії є теж багато згадок про одяг та моду. Наприклад, в Книзі Буття сказано, як взагалі з'явився одяг. Після того, як людина згрішила, Бог вигнав її з раю. Саме тоді Господь зробив перше жертвопринесення тварин та Сам зшив людям одяг. Також є багато місць в Біблії, в яких описано, як одягалися священники, царі та воїни. У кожного з них було своє особливе вбрання, яке чітко регламентувалося. Таким чином, ми бачимо, що певні види одягу говорили про статус людини в суспільстві.  

В Біблії навіть є описання одягу Ісуса Христа. Він був одягнений в тогу та хітон, про який після розп'яття кидали жереб воїни. З цього можна зробити висновок, що Христос одягався акуратно, пристойно та носив гарні речі, інакше навряд чи б за хітон розгорнулася б така боротьба. Але при цьому Христос ніколи не акцентував увагу на те, що потрібно стежити за модою або прагнути до багатства, навпаки – Він закликав своїх слухачів більше дбати про головне – про свою душу та однаково ставиться до всіх людей, незалежно від того, хто як одягнений.

Чи можна тоді приділяти увагу моді? Можна, адже по одягу інші люди судять про нашу акуратність, статус, про наш смак та навіть національність. Наприклад, цигани й досі зберегли свій стиль одягу та шанують свої традиції. Звичайно, в не повному обсязі, як їх предки, але все одно стиль можна прочитати. А в Шотландії місцеві купують коштовний національний одяг, щоб раз на рік одягнути його.

Тому бути модним – це з одного боку добре. А з іншого – треба бути дуже обережним,  щоб мода не стала ідолом, адже ідоли, як ми знаємо, завжди вимагають жертв. У такі моменти деякі люди тратять останні гроші, щоб показатися іншим людям в модному одязі. А деякі – навіть беруть кредити, щоб купити модний одяг та модні речі. І це перегин, який точно не потрібно допускати.

В кінці передачі ведучий розповів, за яким критерієм обирає собі одяг. «Для мене мірилом є вірш в Біблії, в котрому написано: «Не любіть світу, ані того, що у світі. Коли любить хто світ, у тому немає любові Батьківської, бо все, що у світі: пожадливість тілесна, і пожадливість очам, і пиха життєва, це не від Отця, а від світу. Минається і світ, і його пожадливість, а хто Божу волю виконує, той повік пробуває!» Я думаю, що якщо ти виконуєш волю Божу та хочеш добре одягатися, ти будеш добре одягатися, але не завжди модно».