Фіорди, безлюдні острови, гірські озера, рожеві затоки, оливкові гаї, два унікальних моря та балканські міста-музеї серед каскадів гір. Ласкаво просимо в сонячну Албанію! Як приїхати один раз та сильно закохатися в ще закриту країну? Що слід знати про сучасну Албанію? Про це йшлось у програмі «Пакуй валізи» ведучих Тетяни Пінчук та Юлії Скоробогач. У гостях була Аніс Захарова – мандрівниця, дизайнерка одягу, засновниця еко бренду AZAVA.

Під час карантину Албанія стало однією з небагатьох країн, дозволених для в’їзду туристів. Це сприяло тому, що багато мандрівників поїхали в цю країну та відкрили для себе цей край. Виявилося, що тільки ми називаємо цю країну «Албанією», саме ж населення називає свою країну «Шкіпер», від похідного слова «Гірський орел». До речі, мати Олександра Македонського була родом саме з цієї території – зі Шкіперії.

Раніше ця країна була оповита різними стереотипами, через що туристи не дуже балували її своєю присутністю. Але в цьому році ці стереотипи були спростовані.

Стереотип № 1: Албанія - це мусульманська країна. Насправді це світська держава, повністю європеїзована, вона є частиною балканської, європейської культури. Безумовно мусульмани там проживають і релігія там є, але також в Албанії є й інші релігії, які жодним чином не утискаються. Тобто в Албанії немає домінування мусульманського світу.

Стереотип № 2. В Албанії йде війна. Виявилося, що Албанія входить в 10 найбезпечніших країн Європи.

Стереотип № 3. Албанія – небезпечна країна. Гостя поділилася, що подорожувала одна, і у неї були такі моменти, коли їй доводилося залишати без нагляду сумочку з телефоном. Після чого, вона завжди забирала свої речі в цілості та схоронності. Люди там чесні, відкриті та доброзичливі. Вони люблять людей з інших країн та часто пропонують допомогу.

Албанія умовно ділиться на три частини: північ, центр та південь. На півночі розташовані гори неймовірної краси, в центрі зустрічаються два моря: Адріатичне й Іонічне та відчувається вплив грецької культури, а на півдні – дуже гарні парки.

За версією Аніс та Юлії, з якою вони разом подорожували до цієї країни, вони склали свій топ найцікавіших місць в Албанії. По-перше, міста Поградец, Круя, Гірокастра та Дуррес, по-друге, дивовижний парк Бутрінті, по-третє, найбільший амфітеатр на Балканах та по-четверте, Охридське озеро.

Також дівчата зауважили, що їжа в Албанії дуже смачна та дешева. Виявляється, що тут на законодавчому рівні заборонені нітрати та пестициди, а вражай збирається 3 рази на рік. Тому не дивно, що вся Європа харчується албанськими продуктами.

А ще Аніс розповіла, що в Албанії їй дуже сподобалися ідеальні дороги, мальовничі серпантини, прозора бірюзова вода, культура, історична спадщина різних культур та цивілізацій і, звичайно ж, добрі відкриті люди. Країна постійно розвивається, розростається, будуються якісні дороги, тротуари та розвивається інфраструктура.

В кінці передачі Аніс зробила висновок, що Албанія – це країна, яку не можливо до кінця дізнатися, і те, що пишеться про неї в офіційних джерелах та статтях – це лише мала частка того, що побачить кожен приїжджий.