Закований у віковічні загадки, останні миті Ісуса розкривають таємниці, які переплітаються з дивовижною силою віри, любові та відданості. Його останні слова здатні розколоти небеса й землю, ведучи нас у саме серце його спадщини. У тих митях відбувається зустріч з вічністю, де слова стають мостом між небом і землею, а його останній подих набуває вічності. Про це в програмі «Сторінками Біблії».

Також цей ефір можна подивитися за посиланням:

https://www.facebook.com/radiom.ua/videos/1344598906221293/

Воскресіння Ісуса Христа – це кульмінація християнського життя. Біблія так і говорить в одному з текстів: «Якби Христос не воскрес, то віра наша, проповідь та й все християнське життя було б даремним, марним та не потрібним».

Сьогодні ми подивимося на останній тиждень земного життя Ісуса Христа до розп’яття. Що Він хотів дуже важливого казав учням, знаючи, що скоро Юда Його зрадить, Його схоплять, будуть судити, віддадуть на розп’яття, Він помре жахливою смертю, а потім буде воскресіння.

1 фраза Ісуса Христа: В Євангелії від Луки 22: 46 описується, як Ісус пішов з учнями на молитву. Він трохи відокремився від них і молився. Коли Він повернувся, вони спали. Ісус, звернувшись до них, каже: «Чому ви спите? Уставайте й моліться, щоб не впасти в спокусу!»  Це актуально й сьогодні. Наше життя, як гойдалки. То у нас багато радості, то багато печалі. То в нас тонна надії, то відчуття повного розчарування. Ісус і сьогодні звертається до кожного з нас з питанням: «Чому ти спиш? Прокинься!» Тобто перебувай у молитві та близькому спілкуванні з Богом, щоб вистояти.

2 фраза Ісуса Христа: В Євангелії від  Матвія 16:23 написано: «А Він обернувся й промовив Петрові: Відступися від Мене, сатано, ти спокуса Мені, бо думаєш не про Боже, а про людське!». Це було звернення до одного з найближчих учнів Ісуса. Чому він так сказав? До цього ми читаємо, що Христос ділиться з учнями та розповідає, що місія Його життя – це викуплення людства через страждання на хресті. Петру це не подобається, він каже, що нехай з Тобою цього не буде. Ніяких страждань. Ісус, знаючи і розуміючи Своє призначення, звертається до Петра прямолінійно та жорстко, бо знає, що сатана зараз використовую Петра, щоб збити Його з місії, яку Він прийшов виконати. Так і ми, щодня боремося за своє покликання з речами та людьми, які штовхають нас на компроміс.

3 фраза Ісуса Христа: В Євангелії від Лука 22:41-42 сказано: «А Він Сам, відійшовши від них, як докинути каменем, на коліна припав та й молився, благаючи: Отче, як волієш, пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте не Моя, а Твоя нехай станеться воля!» А як би ми молилися? Чи погодилися б ми з Божим планом на наше життя? Можливо ви запитаєте: «А який це план?« Це хороше запитання. Місія християнина – додати в цей світ гріха Божі цінності.

4 фраза Ісуса Христа: В Євангелії від  Матвія 26:21 написано: «Один із вас видасть Мене». Ісус звернувся до Юди – учня, який продасть Його за гроші. Зголоситься, що кожного з нас хоча б раз у житті хтось зраджував. Але й ми, хоча б раз у житті когось зраджували: порушували чиюсь конфіденційність, домовленість, розказували іншим чужі таємниці. Тобто ми знаємо, що таке зрада. Ісус тут нас вчить правильно реагувати на зраду. Він знав про це всі роки свого служіння і спокійно про це говорить, бо Він продовжував любити й далі служити своїм учням.

5 фраза Ісуса Христа: В Євангелії від Луки 23:28 описується така ситуація. Він вже йшов до Голгофи. Скрізь були люди – хтось кричав, хтось зловтішався, хтось плакав. Він повернувся до них і сказав: «Дочки єрусалимські, не ридайте за Мною, за собою ридайте й за дітьми своїми!» Він побачив жінок, які мали співчуття до Його болю та страждань, але Він каже, що це Його шлях, Його страждання. Він хоче, щоб вони були недаремними, тому потрібно молитися за себе та своїх близьких.

6 фраза Ісуса Христа:  В Євангелії від Луки 23:34 є наступний вірш. Ісус, звертаючись до свого небесного Батька, на хресті каже: «Пробач їм, бо вони не знають, що роблять». У цей час Христос висить на хресті, розіп’ятий, а люди стоять внизу та знущаються з Нього. Ці люди думали, що вони перемогли Ісуса. Але Він виконував волю Бога і спасав їх.

7 фраза Ісуса Христа:  В Євангелії від Івана 19 сказано, що Ісус, спробувавши оцет, сказав: «Здійснилося!» і віддав дух. Що здійснилося? В грецькій мові є таке слово «тетелестай» або «сплачено». Цей термін використовувався в торгівлі. Тоді ставилася печатка з цим словом, тобто що ти купив щось, що воно вже тобі належить. Щось подібне звершилося тоді на хресті. Христос декларує своєю жертвою, що викуплення людства від рабства гріха, відбулося. Ціна за спасіння та душі людей сплачена.

8 фраза Ісуса Христа: В Євангелії від Луки 23:43 Ісус спілкується з розбійником біля нього, який признав Його Господом і попросився до Нього. Він відповідає йому: «Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю!» Ми знаємо, що у кожного є можливість бути з Богом, потрібно лише до Нього звернутися і попросити про допомогу.

Наостанок хочеться додати, що ми всі проходимо крізь страждання, але легше їх пройти з думкою про вічне життя.