«Річка без берегів дуже скоро перетвориться на болото», а людина без постійного розвитку...?

У цій статті найдобірніше з програми «Біблійний погляд» за участю єпископа церкви «Спасіння» Миколи Савчука про те, які книги найбільше вплинули на нього в процесі становлення як служителя та особистості.

Книжки формують читачів, розширюють їх кругозір та надихають. І разом з тим, діє правило, що «скільки б книг людина не прочитала, найважливіше починається тоді, коли вона перегортає останню сторінку». Тобто найкраще, що можна зробити із книгою - це не просто її прочитати, а почати виконувати те, що там написано. Ось тому потрібно відповідально підходити до вибору улюблених книг. На приклад, Микола Савчук має свою добірку з 7 книг, які назавжди змінили його життя. 

В книзі «Невідомий шлюб» автор Тімоті Келлер дуже цікаво підходить до здавалося б звичайних для більшості християн істин, такі як стосунки між чоловіком і жінкою. Але показує не як їх приватну справу, а скрізь призму стосунків людини та Бога. Ця перспектива, погляд по-новому відкриває приписні істини, які багато хто з нас вже чув. 

Найпопулярніша книга Гері Чепмена «5 мов кохання» - справжній бестселер, якій допоміг сотні тисячам парам по всьому світу. В ньому автор дає ключі чоловікам і жінках, як їм виразити свою любов один до одного тією мовою, яку зрозуміє їх друга половинка. 

В пастирському консультуванні Миколі дуже допомогла книга  «Межі», авторами якої є психологи та глибокі християни Джон Таунсенд та Генрі Клауд. В книзі йде мова про те, як не давати іншим людям можливість маніпулювати собою; як захищати свої власні кордони та життя; як бути твердим, коли говориш «ні»; як відстоювати те, що буде на благо іншим людям, навіть, якщо вони цього не розуміють. 

«Деякі люди думають, - поділився пастор Микола, - що бути справжнім християнином, означає бути завжди м’яким, але це не так.  Потрібно бути іноді м’яким, а іноді дуже твердим та наполегливим, бо як-то кажуть в народі: «Річка без берегів дуже скоро перетвориться на болото». 

Книгу «Наставництво» - це духовна абетка, яку написав його старший пастор. В ній йде мова про ази та перші кроки людей, які вирішили слідувати за Богом. Вона вчить: як молитися, читати Біблію, як розібратися зі своїми внутрішніми вузлами, як долати труднощі та інше.  

Книга Ріка Уоррена «Цілеспрямована церква» допомогла йому зрозуміти, що він має  пасторське покликання. Вона підказала йому, як побудувати дуже людяну церкву: де людям раді, де їх привітно зустрічають та гідно проводжають, де церква – це сім’я, де Божі заповіді, любов та повага – на першому місці. 

В книзі «21 закон лідерства» Джона Максвелла доступно викладені основні, фундаментальні істини. Вона починається та закінчується думкою, що ніколи організація не буде сильнішою за свого лідера та не буде кращою, ніж її пастор. Що лідерство – це перш за все вплив, який формується виключно на довірі. 

Його найулюбленіша книга «Біблія», бо саме Вона має найбільший вплив на нього і на кожну людину. «Коли ми читаємо будь-яку літературу, то вони всі є для нас лише коментарями до Біблії, - зазначив пастор. - Ця Книга-феномен – є рекордсменом за кількістю видань, перевидань, перекладів на різні мови, бо вона змінила й продовжує змінювати життя людей».

 Цей випуск можна переглянути тут: