А ви знали, що християнські чесноти теж можуть бути потужною зброєю? Звісно не такою, як ми звикли уявляти, але головне - дуже дієвою. Про це йшлося в програмі «Епідемія доброти» з психологом та капеланом Олександрою Андріяшиною.    

Зазвичай вважається, що християни – це добрі люди. Але, як виявляється у них є своя секретна зброя, яку вони також можуть використовувати. Особливо, це актуально в умовах війни, коли всім дуже важко, і люди потребують підживлення. 

Що таке чесноти? Це поєднання того, що хоче робити Бог через нас з прагненням і мотивацією нашої души. Тобто це є дія, яка починається з того, що добрий Бог нас надихає робити щось добре, приємне та корисне для інших людей навколо нас. Це співпраця Бога і нас. 

Коли робимо щось добре, гідно, коли ми сіємо епідемію доброти та практикуємо християнські чесноти, то відповідно ми робимо нашу країну, тил військових, нашу з вами землю, наше місто та вулицю кращими та сильнішими. Ці чесноти не залежать не від настрою та не від погоди, тільки – від нашої особистої мотивації. 

Бог дав нам дві паралелі, дві площини, в яких ми робимо добро. Воно прописане в Євангелії та починається з дуже простого слова: «люби». Перша площина: Люби Бога всім серцем своїм, розумом та силою. Друга площина: Люби ближнього, як самого себе. 

Чесноти – потужна зброя:

Фундамент чеснот – це Божа любов і любов близьких нам людей. Ми з дитинства потребуємо любові. Спочатку вона приходить до нас, формує, вчить, а потім ми вже маємо здатність нею ділитися.

Віра та надія – основа чеснот. Ми повинні вірити, що Бог є і Він віддав Свого Сина за кожного з нас. Якщо ми в це віримо, ми відповідно й діємо. 

Мудрість – це не просто якісь поради, це особистий приклад як правильно робити. Мудрі люди не поспішають та ставлять додаткові запитання. Вони телефонують рідним та дають якусь пораду. Не поширюють неперевірену інформацію або ту, яка може зашкодити іншим. Взагалі мудрість – це практична річ. Бо інформація, яка надається вчасно і з правильним емоційним забарвленням – це дуже потужна зброя.

Вдячність – чомусь непомітна та недооцінена річ. Бо людина, яка для нас щось робить, чекає на зворотну реакцію. Це її стимулює й далі допомагати, коли вона бачить плоди своїх зусиль.  

Терпіння – на початку війни ми всі вірили у диво. Ми про це молилися, проголошувати, але війна продовжує й досі йти. Бог вирішив зробити саме таким чином, тому всім нам потрібно мати терпіння, щоб не розчаруватися, не опустити руки, продовжувати боротися та допомагати іншим. Навіть коли ми втомлюємося, ми один одного підтримуємо. 

Щирість, чесність, відвертість, але позитивна – можливо, хтось нас образив, і тому ми перестали довіряти, але щирість у тому, щоб вміти про це відверто говорити. Але робити це потрібно з мудрістю і щирістю, щоб не принизити людину. Бо можливо вона старалася, але в неї не все вийшло. Не треба руйнувати її старання. 

Довіра, милість, допомога, безкорисність, самопожертва, благодійність, смирення, відповідальність, співчуття, увага до людей та інше. Насправді християнських чеснот не сім, а сорок сім. Тобто їх дуже багато. 

В кінці програми ведуча підсумувала: «Всі християнські чесноти – це діаманти, це все зброя, яка допомагає збудовувати наш світ, нашу країну. Тому нехай Господь допоможе кожному з нас користуватися цією зброєю та наближувати перемогу».