У кожного з нас в дитинстві або в підлітковому віці були власні мрії та уявлення про щасливе життя, але минув час... В одних мрії збулися, а в інших – ні. Чому так сталося? Як уникнути ключових помилок, які ми здійснюємо на шляху до мрії? Про це йшлося у психолога Тетяни Писаренко «Зцілення любов’ю».

Помилка № 1. Слідувати за чужими мріями та бажаннями. З дитинства людина формується під впливом чужої думки. На неї впливають батьки, родичі, вихователь у дитячому садку, потім – вчителя, однокласники, друзі. Поки людина не отримає свій власний досвід, вона дивиться на світ чужими очима. Спочатку дитина на 100% вірить батькам. Вона, як і її батьки, вважає, що досягають успіху лише ті, хто добре вчиться. Потім дитина виростає і бачить, що батьки не завжди мають рацію. Що можна досягнути успіху, навіть якщо ти не відмінник. Що головне – це йти за своєю мрією і розвивати таланти, закладені в нас Богом. Найбільша помилка батьків і самої дитини на шляху цього усвідомлення – це не розвивати свої мрії, а перейнятися чужими ідеями та уявленнями про життя. Адже тоді ці чужорідні мрії зводять нас з вірного шляху  і ми зраджуємо собі.

Відповідь: Почніть любити себе і дозвольте собі мріяти заново. Можливо, вам доведеться пройти шлях спочатку: здобути освіту, яке ви хочете, взяти наставника, який вам допоможе. Це добре, тільки хай це буде з позиції усвідомленої, дорослої людини, яка хоче спробувати жити, здійснюючи свої власні мрії.

Помилка № 2. Страх. Припустимо ви усвідомили, що у вас є мрія і навіть почали рухатися в напрямку до її здійснення. Але потім вас налякали, що у вас нічого не вийде, або, можливо, поруч не було людини, яка б вас підтримала. Ви зупинилися через страх невдачі.

Насправді страх – це захисна реакція організму, і в деяких випадках – навіть корисна. Страх сигналізує про небезпеку та оберігає нас від необдуманих вчинків. Таких як, стрибок з 10 поверху, електрики та ін. Разом з цим є і необґрунтований страх. Ми ще нічого не спробували, а вже боїмося. За цим стоїть страх бути відкинутим, помилитися, невдачі, саме він зупиняє нас.

Відповідь: По-перше, потрібно усвідомити, що це все необґрунтовані страхи, і по-друге, знайти людину, яка б вас підтримувала і підбадьорювала.

Помилка № 3. Зупинилися на півдорозі. Припустимо, у вас була мрія, і ви навіть подолали бар'єр чужої думки, відсунули страхи та почали рухатися до її виконання. Потім щось пішло не так. Ви втомилися, не розрахували сили та вже готові здатися. У такому стані дуже легко звернути зі шляху та погодитися на те, що не відповідає вашому уявленню про щастя.

Відповідь: Всі люди втомлюються, і далеко не всі легко доходять до своєї мрії. У багатьох на шляху виникають труднощі та невдачі. До кінця доходять лише ті, хто зумів з ними впоратися. Щоб все-таки дійти, потрібно: радіти дрібним перемогам, хвалите себе за досягнення та періодично робити зупинки для самоконтролю, щоб потім з новими силами продовжити свій шлях, та досягти своєї мрії.

Наостанок, гість побажав, щоб ті мрії, які живуть у серці, були настільки бажаними, щоб ані помилки, ані чужа думка не заглушили їх. Щоб ми управляли страхами, а не страхи нами. Щоб почали шлях та дійшли до кінця.