Як виховати дитину повноцінною особистістю та не нашкодити. Про це йшлося у програмі «Моя дитина – особистість» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Світ постійно змінюється. Наші діти, на відміну від нас, живуть, ростуть та розвиваються в нових реаліях. Як у цій ситуації бути батькам? Ці 15 порад допоможуть їм сформувати з дітьми довірчі стосунки та виховати їх цілісними особистостями.

  1. Будьте пильними, адже ваші діти живуть в ері гаджетів та інтернету. І не завжди віртуальне середовище прихильне до ваших дітей. Тому буде мудро, якщо батьки обмежуватимуть користування інтернетом та контролюватимуть спілкування своїх дітей. Щоб у них було менше віртуальних друзів, а більше живих та справжніх. Адже не відомо, хто там ховається за віртуальною аватаркою.
  2. Будьте твердими у своїх рішеннях та завжди виконуйте обіцянки. Так ви навчите дитину довіряти вам й усвідомити силу слів та обіцянок.
  3. Дисциплінуйте дітей та навчайте їх самодисципліни. І ви зможете сформувати у дитини корисну навичку, яка допоможе їй у майбутньому жити повноцінним життям, а не постійно губитися та ховатися.
  4. Нехай у вас буде мета виховання та розуміння того, що ви хочете побачити у дитині в результаті вашого виховання.
  5. Будьте милосердні. Навчайте дитину прощати та самі вибачайтеся. Пам'ятайте, що милість звеличується над судом. Безумовно, це не означає, що дитину не треба карати. Але у всьому треба виявляти баланс.
  6. Прислухайтеся до вашої дитини. Часто вона сама промовляється про свої страхи, тривоги та переживання. Не пропустить важливих речей, якими дитина з вами ділиться.
  7. Контролюйте час перебування дитини в соціальних мережах.
  8. Не лякайте, не залякуйте та не погрожуйте дитині, а вчіть як їй чинити у разі настання якихось складних ситуацій. Говоріть їй про наслідки та про те, як потрібно виходити з гострих ситуацій.
  9. Говоріть дитині багато та часто про свою любов. Адже можливо, у цьому світі ви будете єдиною людиною, яка їй це скаже.
  10. Хваліть дитину за будь-які заслуги. Вірте у неї. Підбадьорюйте та заохочуйте.
  11. Мотивуйте дитину. Але в разі потреби вмійте й покарати.
  12. Радуйте дитину та вчіть її радувати вас. Створюйте атмосферу радості та прийняття.
  13. Вчіть дитину фінансової грамотності. Показуйте на доступних їй інструментах: мультиках, відео, книгах. Вчіть її відкладати гроші та мудро ними розпоряджатися.
  14. Долучайте дитину до домашніх справ. Давайте їй її частку обов'язків та відповідальності. Не тягніть все на собі.
  15. Пам'ятайте, що ви в будинку головні. Дитина дорівнює вам, тому станьте неї авторитетом. Так, якоюсь мірою ви друг, але все-таки ви – головний у домі. Ваше рішення, бачення – воно є пріоритетним. Це не означає, що ви завжди маєте рацію. Якщо потрібно, вмійте вибачитися, але ви повинні розуміти, що вся відповідальність лежить на вас.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, що всі ці правила насправді не обмеження, а допомога та керівництво до дії. Щоб у батьків та дітей сформувалися правильні, довірчі стосунки.