Як виглядає справжній чоловік? Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко та гостем – ігуменом Діонісієм, священником Православної Церкви України.

В Книзі Буття у 2 главі 7 вірші написано: «І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею». Деякі люди вважають, що Господь таким чином створив Адама – першого чоловіка. А вже потім з його ребра Бог створив жінку – Єву. Але, якщо подивитися на мову оригіналу і перевести кожне слово, то намалюється дещо інша картина.

Коли Господь створив людину, це був процес «бара» тобто з нічого сталось щось нове. На  той момент людина складалася з двох половинок – чоловіка і жінки. Тобто це була одна особа, яка містила в собі і чоловіче, і жіноче начало. А далі по тексту вже вживається слово «ара» - це похідне слово, коли вже із чогось створюємо щось інше.

Коли Бог послав сон на Адама, Він з його ребра зробив помічницю. Але слово «ребро» не треба сприймати буквально, як кістку. Господь з половини Адама зробив йому помічницю – жінку і потім привів її до нього. Побачивши її, Адам сказав: «Оце тепер вона кість від костей моїх, і тіло від тіла мого. Вона чоловіковою буде зватися, бо взята вона з чоловіка».

Тому вже не можна сприймати чоловіка нібито вищим за рангом, ніж жінку, бо вони були створені одночасно. Для Господа, що чоловік, що жінка хоч вони й мають свої відмінності в характері, психології, фізіології, але в цілому це є одна людина.

То як тоді стати справжнім чоловіком? Хлопець повинен шукати Бога та Його мудрості, слухатися батьків та переймати добрі приклади дорослих, розвивався фізично, психологічно та розумово. Держати себе у цноті та шукати супутницю, яка теж буде шукати Бога. Такий шлюб буде благословенний.

Яка роль справжнього чоловіка у подружньому житті?

  1. Господь дав чоловіку міцну статуру, щоб він міг здобувати хліб та годувати сім’ю. Дав мудрість для того, щоб він мудро керував своєю сім’єю, забезпечував дружину всім необхідним, любив, оберігав та жалів її.
  2. Бути гарним батьком. Стати взірцем для своєї дитини. Брати активну участь у вихованні дитя, показувати їй гарний приклад. Вкладати у дитину повагу до батьків, любов до Бога, правильну модель сім’ї.
  3. Добрий господар. Чоловік повинен добре керувати своїм будинком, з мудрістю. Але, якщо він чогось не вміє, йому може допомогти дружина.
  4. Справжній чоловік - це також захисник сім’ї та держави.

На останок гість зробив висновок, що справжнім чоловіком людина не народжується, а стає. Але для того потрібно батькам вкладатися у хлопця з самого його народження. А потім і самому чоловікові треба багато та плідно трудитися, здобуваючи необхідні знання та риси характеру. І головне – треба шукати Господа, Його любові, пізнання та мудрості.