Як сформувати у дитини характер, який допоможе їй бути сильною та щасливою особистістю, говорили в програмі "Моя дитина - особистість" з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Коли ми підходимо до питання: «Як сформувати у дитини характер?» Потрібно перш за все подумати, з якою метою ми це робимо? Адже батьки народжують дітей не для себе, а, щоб допомогти їм стати тими особистостями, які будуть визначати свій життєвий шлях та здійснювати своє покликання.

Дорослі можуть допомогти дитині сформувати характер, щоб вона відчувала себе повноцінною особистістю. Для цього вони, в перш за все, закладають в малюкові правильне ставлення до самого себе. Дитя відчуває прийняття та підтримку з боку своїх близьких, повагу до себе і своєї думки. Тоді вона зростає з внутрішнім станом любові до себе, своєї цінності, усвідомленням своєї унікальності. Все це формує у неї сильну особистість, якій в дорослому віці буде легко.

І, навпаки, якщо батьки не дають дитині вчитися робити вибір, висловлювати свою думку, пробувати робити щось нове, можливість проявляти себе, таким чином вони виховують свою дитину слабохарактерною та безхребетною людиною.

Важливо пам'ятати, що на формування характеру дитини впливає: домашня атмосфера вдома, емоційна складова батьків та усвідомлення самої дитини, навіщо їй це треба робити і які наслідки завдяки її діям на неї чекають.

Як формувати риси характеру?

  1. Інтелектуальні риси характеру - спостережливість, допитливість, гнучкість розуму, розсудливість. Щоб сформувати у дитини такі якості, дуже важливо бути уважним до того, чим займається вона кожен день, у що любить грати, які розвивальні ігри їй цікаві. Рекомендація: розвивати логічні взаємозв'язки, вчити пісні, вірші, переказувати щось, формувати навички комунікації та розвитку.
  2. Емоційні риси характеру - милосердя, турбота, доброзичливість, прояв любові, добра і турботи. Тут важлива атмосфера, в якій росте дитина. Дивіться, які емоції ви проявляєте, коли дитина поряд, як ви з нею взаємодієте. Рекомендація: підбадьорюйте дитину, коли вона проявляє про когось піклуватися, заведіть домашню тварину, формуйте в неї співчуття, співпереживання, заохочуйте активні види спорту, музичні заняття і перегляд хороших мультиків.
  3. Вольові риси характеру - цілеспрямованість, самостійність, стійкість. Рекомендація: давайте дитині право вибору, свободу висловлювати свою думку, прислухайтеся до неї, обговорюйте питання та дипломатично критикуйте.

Наостанок, ведуча зазначила, що сила характеру - це сила нашого вибору. Якщо ми малюка не привчаємо з дитинства робити свій вибір і нести за нього відповідальність, то ми позбавляємо його сили волі, завдяки якій він може рухатися по життю і бути сильною реалізованої особистістю.